לאה טפר
ילידת מרקולשטי, בסרביה. בעוד תנועת "החלוץ" ברומניה בראשיתה, הצטרפה לאה אליה ויצאה להכשרה לקיבוץ העירוני בקישינוב. נוסף לעבודה היום-יומית במנסרה, בחרושת ובחקלאות עסקה בערבים בארגון סניף "החלוץ". עלתה ארצה ב-1923 לרעננה. בעמל מפרך, בתבונת-כפיים, בשקידה וחריצות למופת מקימים היא ובעלה צריף ומשק-עזר זעיר, ותוך זה נולדים הבנים. בגבורת אם עבריה היא מגדלת אותם ומטפחת אותם. נאבקת עם מחסור ומחלות ושאר פגעים ותקלות – עד שהחליטו להצטרף ליגור.
בשנת 1933 הגיעה משפחת טפר ליגור. וכאן מתחילה שוב פרשת סבל וקשיים: מאמצי הסתגלות והתערות במקום, וזה לא קל לאדם שכבש לו כבר נתיב וסיגל לעצמו אורח חיים מסויים בארץ, ומתעוררים קשיים ולבטים רבים. הם עוזבים לזמן מה וחוזרים. עד שהתערו במקום ונכנסו למסלול של חיי קיבוץ מסודרים והיכו שורש ביגור. וכאן נולד הבן הרביעי. בינתיים מתחילים מאורעות תרצ"ו, ימי חרדה ובלהות, מתיחות ועמידה על הנפש, שמירה מתוחה בלילות וחרדה לגורל ילדים שלנים בצריפים. ותוך כל זה מקטרג השטן וגם במשפחה אין נחת.
כלביאה נלחמה לאה לנפש ביתה וילדיה, ובאותו זמן גם שוקדת על סידור גינה וגידול עצים, מטפחת צמחי-בית ושוקדת על נוי.
במלחמת העולם, כשיצאה הקריאה של המוסדות הלאומיים להתגייס לצבא הלוחם בנאצים, התגייסה אף לאה לחיל הנשים בצבא הבריטי "א.ט.ס.", והנה היא נעקרת מביתה ומילדיה ונודדת במחנות צבא ובבסיסים בארץ ובמצרים. ואף שם בין הנשים המגוייסות פעילה ומסורה. נאבקת בתוקף ובמרץ על עמידה גאה של החיילת העברית ועל שמירת הדמות החלוצית.
במלחמת השחרור שכלה את בנה האהוב עליה, את מאירק'ה העדין והמחונן. בדומיה נשאה בליבה את כאבה העצור וברטט שבקדושה שמרה על זכרו.
ואחרי כל זה באה המחלה הממארת. מחלה זו שכל כך הציקה לה וגרמה לה יסורים נוראים. באיזו עקשנות ובאיזה כוח נאבקה בה, ומדי הרפות מחלתה הייתה מתעוררת לחיים פעילים במלוא המרץ, לעבודה, לקריאה, לטיפול בגינתה וצמחי הבית שלה, לבניה שכה דאגה להם. אך גברה המחלה והיא הוכרעה.
תמה הפרשה רבת הסבל והגבורה האלמת.