דב קטוביץ
נולד: 10.1.1899
נפטר: 17.6.1962
נולד לאמו אסתר ולאביו אהרון בעיירה וויזנה שבמחוז סלוצק, רוסיה.
נהרג בשעת עבודתו מנגיחת פר משתולל, ביום ראשון, ט"ו סיון תשכ"ב, 17.6.1962.
***
הלך מאתנו חבר אשר היה עבורנו ועבור עצמו הזדהות עליונה עם אחד מענפי היסוד במשקנו – הרפת. רק 24 פרות חולבות ובסה"כ 42 ראש היו ברפת יגור, בזמנים ההם, אז עוד בצריף עלוב, כשהתחיל קטוביץ לעבוד בה, הוא ליווה את גידול הרפת שלנו עד כי הפכה לאחת הרפתות הגדולות בארץ והמשוכללת בסידוריה.
המשוחח אתו היה יכול לשמוע על תולדות חייו ברוסיה מולדתו, בה היה אחד מהיהודים המעטים אשר עבד במשק החקלאי של סבו, חרש וזרע, הקים רפת ולול, עד כי גוייס לצבא האדום.
בשנת 1922 עם שובו מהצבא המשיך לעבד את משקו, יחד עם זה הצטרף לתנועה הציונית, היה פעיל בה ועקב זה נאסר (1925) והוגלה לסיביר יחד עם אסירי ציון אחרים. כמה חדשים נדד בין בית כלא אחד למשנהו עד שהורשה, לבסוף, לעלות ארצה, ואפילו זכה בדרכון חינם בזכות היותו פרולטר ואיכר.
עלה ארצה בשנת 1926 באניה "צ'יצרין" יחד עם אסירי ציון אחרים, כ-45 חלוצים. עם בואו ארצה נפגש במצב של חוסר עבודה חמור, הוא הצטרף לכתחילה לפלוגת ירושלים, שם עבד במחצבות, כמקובל בימים ההם. כשהפלוגה התפזרה, הצטרף ליגור בשנת 1928 ומתחילה עבד ברפת.
בשעות הבוקר המוקדמות עדיין התהלך קטוביץ בחצרות הרפת, כשעינו המנוסה בוחנת בקפדנות את המתרחש בעדר כולו. והנה רגעים מעטים לאחר שראינו אותו מתרחק לכוון סככת העגלים – הוצאנו אותו מתבוסס בדמו, כשחזהו מרוסק ע"י פר משתולל. עוד רגעים מעטים הספיק חברנו לנשום מאוירה של הרפת, ובדרך לבית-החולים הוציא נשמתו. רצה הגורל שדווקא קטוביץ, שהיה ידוע לכולנו בהליכותיו המתונות, בטיפולו המדוייק בבעלי-חיים, שידע לא פעם להזהיר אותנו בפני צעד נחפז, או בלתי זהיר בטיפול בבעל-החי, דווקא הוא נפל קרבן לאומץ לב מוגזם… ואולי יש במותו משום סמל?
את כל חייו , מימיו הראשונים במשק, את מיטב יכולתו, מרצו ומסירותו הקדיש קטוביץ לענף הרפת. את הסיכוי להצלחתנו בבניין המשק והארץ ראה קטוביץ דרך התמסרותו של כל אחד מאתנו בענף העבודה שלו. אכן היה הוא קיצוני מאד בדרישותיו כלפי כל אחד מעובדי הענף. אך בראש ובראשונה דרש מעצמו. מכאן נבעה סמכותו המוסרית הרבה וההתחשבות היתרה בו.
זכה קטוביץ בחייו להערכה והערצה מצד בוקרים רבים בארץ כולה, ולא במקרה זכה לפני כמה שנים בפרס ותיקי ענף הבקר בארץ. במותו הפסיד הענף במשק ואתו צבור הבוקרים בארץ, את אחד מעובדיו הוותיקים והמסורים ביותר. הרשימה שנכתבה עליו בעתונות לרגל קבלת הפרס, מסתיימת במילים אלה, ההולמות מאד את מהותו: "אחד החלוצים, פשוטי העם, אלה אשר בהלכם יום-יום בנתיב הרפת והשדה, פילסו נתיב של בניין הארץ והעם העובד".