מרים זמיר
אמא נולדה בשנת 1911 בעיירה הפולנית ברסטצ'קה. שם עברו עליה שנות נעוריה. למדה בבית הספר הפולני אשר בו למדו גם חלק מיהודי העיירה.
בשנת 1930 הצטרפה לקיבוץ ההכשרה בדומברוביצה, אך חלתה ונשלחה בחזרה לביתה. כבת שגדלה בבית ציוני לא חדלה לחפש את הדרך לעשייה ציונית ובשנת 1934 עת נפתחו שערי הארץ הצליחה לקבל אשרת יציאה לארץ ישראל. בהגיעה לחיפה החליטה לראות מהו "קיבוץ" ונסעה ליגור. כששמעו ביגור כי ברסטיצ'קאית היא, אמרו לה: "על ברסטיצ'קאית לא נוותר". היא הצטרפה לקבוצת הרצפות ובעבודה קשה זו, שנחשבה לשליחות, התמידה 15 שנים. לימים הצליחה להעלות לארץ וליגור את אביה אורי ואת אחותה, היחידים ששרדו מבני משפחתה.
את אבא, משה זומין, הכירה ביגור ובשנת 1943 הקימו בית חם ונולדו גדעון, מאיר, חנה ומאוחר יותר הצטרפה גם רבקה אשר בגידולה ראתה מרים משימה ראשונה במעלה.
אמא הייתה ספורטאית נמרצת, השתתפה בצעדות ואף יצגה את יגור בכינוס "הפועל". שנים רבות עסקה בבישול להנאת כל הטועמים, תחילה במטבח ילדים ואחר כך במטבח הורים.
בשנת 1964 התגייסה לעסוק בבישול במזכירות הקיבוץ המאוחד בתל אביב, שם עבדה 3 שנים. כששבה ליגור עבדה במטבח חברים שנים רבות. את שנות עבודתה האחרונות עשתה בחלוקת חלב לעובדים בלגין והתחבבה על כולם.
אישה חזקה הייתה אמא ופעלתנית. בגלל צחוקה וקולה המתגלגלים כינוה בשם "פעמון". תמיד הייתה עסוקה ויום העבודה היה מושג בעל ערך עליון בעיניה.
אהבנו לבוא לביתך אמא, להנות מהכנסת האורחים החמה, מתבשילייך וממאפה ידיך.
אהבת את נכדיך כולם, וכל אחד ואחד הרגיש כי הוא היקר לך ביותר. קשה היה לראותך בסבלך בחודשים האחרונים. פתיל חייך כבה מדי יום במעט, יסורים רבים היו מנת חלקך ואנו לידך מנסים להקל.
נזכרך באהבה אמא