יעקב סנרסקי
יעקב סנרסקי נולד ב-1909 בעיר וילנה (ירושלים דליטא). בגיל צעיר, בהיותו בן 11 נתייתם מאביו ונאלץ לעבוד, כדי לעזור בפרנסת המשפחה. למד בערבים. עם זאת הצליח לסיים בית ספר תיכון ולקבל תעודת בגרות. סיים גם קורס לניהול חשבונות ועבד כרואה חשבון. בשנת 1939 מסיים סנרסקי את חוק לימודיו בפקולטה למשפטים ומדעי החברה באוניברסיטת וילנה ומתחיל לעבוד כמתמחה במשרדו של עו"ד וילנאי. אך לא ארכו הימים והמלחמה הגדולה מגיעה גם לגבולות ליטא. ביוני 1941 פורצת מלחמת גרמניה – רוסיה. סנרסקי בורח לברית המועצות. תחילה עובד במקצועו כמשפטן, כראש לשכת הוצאה לפועל, אולם עד מהרה נלקח לשרות צבאי. השתתף בקרבות בחזית קורסק – אוריול ובחזית ליטא – לטביה. נפצע 3 פעמים. השתחרר מהצבא בשנת 1945 בדרגת סגן, בתור תובע צבאי. משנת 1946 עד 1957, מועד עלותו ארצה, עבד סנרסקי כמשפטן, כיועץ משפטי של חברה גדולה – איגוד הצרכניות של הרפובליקה הליטאית (מעין "המשביר המרכזי" בארץ). בשנים 1950 – 1955 הרצה באוניברסיטת וילנה. ב-1954 נבחר לשופט שלום למשך חמש שנים. בשנת 1957 עולה סנרסקי עם משפחתו – בוניה ושתי הבנות – חיה ועין-יה לישראל ומצטרף ליגור. כאן מתחילה תקופה חדשה בחייו. תקופה של קשיים ומאבק. סנרסקי אהב את מקצועו ורצה מאוד להמשיך בו גם בארץ, אלא שהוא נקלע לחברה שמקצוע זה אינו מהמקובלים והנדרשים, וכן גם עמדו קשיים פורמליים בדרכו, שהרי עורך דין זר חייב בבחינות ממשלתיות בדיני הארץ. ברם, נראה הדבר שסנרסקי אכן קשור היה מאד למקצועו, שכן גילה כוח רצון רב, והצליח להשיג את מבוקשו. תחילה עבד בעבודות שונות ומזדמנות (תקופה מסוימת בעצי פרי) עד שקיבל עליו את העבודה בסניטריות, שאפשרה לו להגיע למטרתו: בלילות עבד ובימים למד, ובחריצות רבה, את המשפט הישראלי וכל הדרוש לבחינות כדי לקבל הסמכה לעריכת דין. עמד בבחינות בהצלחה וב-1969 נתקבל לאגודת עורכי הדין בישראל כעורך דין מן המניין. לאחר מכן קיבל גם זכויות של נוטריון ואישור לשמש סניגור בבתי דין צבאיים. תחום עיסוקו העיקרי היה עניני אישות בבתי הדין הרבניים בחיפה, טבריה וצפת, ולעיתים גם בבית הדין הרבני הגדול בירושלים.
סנרסקי עסק הרבה בעבודה ציבורית בהתנדבות בקרב העולים החדשים מבריה"מ. היה בן בית במשרדי הארגונים של עולי רוסיה ואיגוד יוצאי ליטא ועזר להם הרבה בתחום המשפטי, במתן עצות והדרכה בכל הנוגע למשלוח "דרישות" לקרובים. כמו כן פעל גם במשלוח חבילות חינם ע"י ארגוני סעד שונים לקרובים נזקקים ברוסיה. פניו היו קורנות משמחה כאשר מישהו בישר לו כי קרובו קיבל חבילה.
על אף קשייו לא היה סנרסקי איש מריר, לא היה סר וזעף. היפוכו של דבר, תמיד היה פוגש אותך בחביבות ואיזה קוריוז בפיו, או בדיחונת.
התגבר בשעתו על מחלה קשה, אולם לאחרונה חש בליבו, חלה ואושפז, ובבוקרו של שבת זו תמו חייו. מה חבל!