אסתר גרטמן

12/01/1909 - 22/02/1966

פרטים אישיים

תאריך לידה: י"ט טבת התרס"ט

תאריך פטירה: ב' אדר התשכ"ו

ארץ לידה: פולין

עבודה: מורה

מקום קבורה: יגור

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: מרדכי גרטמן

בנים ובנות: יואב גרטמן, משה גרטמן

כֻּלָנוּ זוֹבְחִים אֶת לִבֵּנוּ לַמָוֶת,
שָׁרִים וּבְדָמֵנוּ תוֹסֶסֶת עֲצֶבֶת.
אֲנַחְנוּ גְדֵלִים וְאָבְדַנֵּנוּ עִמָּנוּ – – –

ש. שלום

אסתר איזביצקי – גרטמן

אסתר נולדה באיז'ביצה אשר בפולין להורים אדוקים שומרי מסורת. למדה בגימנסיה פולנית בוולוצלבק והצטיינה בלימודים, בעיקר בלימודים ריאליסטיים. לא רצתה להישאר בגולה ובשנת 1932 עלתה ארצה בעלייה חצי לגאלית בזמן המכביה. תחנתה הראשונה בארץ הייתה תל אביב, שם היא עבדה במטבח הפועלים ובעבודות אחרות.
בשנת 1934 הגיעה ליגור וכאן בנתה את ביתה. היא נקלטה במקום ועבדה בעבודות שונות במשק. אולם הגורל לא האיר לה פנים, היא חלתה ארוכות וחייה היו שרשרת אחת של סבל ומכאובים. אסתר עברה ניתוחים קשים, אבל עשתה מאמצים להתגבר על הכאבים בכדי לא לצער את הקרובים לה. היא הייתה רעיה מסורה לחברה לחיים ואם דואגת ואוהבת לילדיה.
בשנים האחרונות גבר סבלה ומתוך אי יכולת לעבוד בעבודה פיזית עבדה בהוראה ובעבודות אחרות. מתה מיתת נשיקה על יד שולחן העבודה.

שלום לעפרה.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • אחותי היקרה

    אסתר, אחותי היקרה, קשה לי לכתוב עליך ביודעי שאינך עוד בתוכנו.

    במשך 33 שנה התרגלנו אליך, וקשה לי להאמין שהקדמת אותי. איך, איך לחיות בלעדייך?

    ביתנו, בית מסורתי. לא בנקל עלה בידיך לשבור כבלים ולהסיר מחסומים של התרחקות בת מן הבית. את הגעת בכוח הרצון הגדול שלך לאן ששאפת, ובאופן זה הצלת את עצמך מגורל שאר האחים, שנספו בשואה, והצלחת להקים משפחה במולדת – מחוז חפצך.

    לאחר עוזבי את הבית לא נותק, כמובן, הקשר בינינו, ואת הספקת לבוא הנה בדרך בלתי ליגלית, ובכוחותינו המשותפים הצלחנו להוציא את הורינו היקרים מן הגיהנום הפולני ולהביאם ארצה. כוח הרצון שבך להגשים את מאוויי לבך עזר לך לעמוד בתלאות החיים ולהתגבר על מחלות שפקדוך.

    השקט הנפשי בו הצטיינת, הנחה אותך ביצירת אווירה רגועה מסביבך. על דאגותינו לשלומך ידעת תמיד לענות: טוב, טוב!

    ההרגשה שזכית להקים בית במולדת היא היא שללא כל ספק הזינה את רוחך והמתיקה עליך את מנת גורלך הקשה.

    הלה

    לזכרה של אסתר

    יומן יגור, 8.4.1966

  • אסתר

    מהימים הראשונים לא הצטיינה אסתר בבריאותה, וזה גרם לה קשיים בקליטתה במשק. מחוסר יכולת לעסוק בעבודות פיזיות, באותה תקופה, כאשר האידיאל הקיבוצי היה כולו עטוף במושג עבודה, ואת טיבו של החבר קבעו אז בעיקר לפי גישתו ויכולתו בעבודה – על אף הקשיים התגברה אסתר וביצעה את המוטל עליה בדרך הטובה ביותר שיכלה לבצע.

    עם גבור מחלתה הפסיקה בעבודות פיזיות ועברה להוראת ילדים המתקשים בלימודיהם. גם בהם השקיעה את כל מרצה וכוחותיה, ואם קרה שילד לא הופיע לשיעור, היתה ניגשת להוריו ולמורה לשוחח עימם על כך, ובמקרה הצורך ידעה גם למצוא את הילד על מגרש המשחקים ולהזכירו חובתו, ובלבד שלא יפסיד בלימודיו.

    אסתר היתה נוהגת לספר לי על כל ילד וילד, מי התקדם ומי לא, וידעה להעריך כל ילד ולדרוש ממנו לפי יכולתו. ומשהגיע ללימודים רגילים ולא נזקק עוד לשיעורי-עזר, רבתה שמחתה. היא לא הסתפקה רק בלימוד שגרתי אלא נסעה לקורסים והשתדלה לקדם עצמה. אולם גם כאן הכריעה אותה מחלתה והכריחה אותה לסגת מעבודתה זו לעבודה במחסן.

    יחסה הנפלא למשפחתה ולילדיה אף הוא ראוי לציון. מסירותה היתה נטולת מעצורים. על כך יכולים להעיד גם בני-עירה שאיתם למדה עוד בבית הספר, שהיו באם אליה עד יומה האחרון ומספרים ומתייעצים עימה בבעיותיהם. משהתחילו הילדים ללמוד, ידעה לעזור להם במסירות ובדבקות. יחד איתם ישבה והכינה ולמדה את החומר מחדש, ולא רק בכיתות הנמוכות אלא גם בלימודיהם בכיתות ההמשך. תמיד ידעה להתקדם כדי שתוכל לעזור. כל בעיה שלא הצליחו לפתור ביחד, היתה מגיעה לפתרונה במאמצים רבים לאחר שהלכו הילדים לישון, ולמחרת היתה מסבירה להם.

    גם הקשר שלה איתי לא ניתן לביטוי. כל מחלה שפגעה בי פגעה בה כפליים. קשה לתאר איך נפרדה ממני בפעם האחרונה, דקות ספורות לפני הסוף. יתכן שפרידה זו נבעה מהרגשת הסוף הממשמש ובא, ודקות ספורות בלבד לאחר הפרידה נפתחה הדלת, תוך הודעה נרגשת שאסתר חשה ברע… מצאתי אותה בלי רוח חיים על הכסא שעליו ישבה ועבדה במשך השנים האחרונות.

    מ.ג.

    יומן יגור, 8.4.1966