אסתר סט
אסתר נולדה בעיר פַבִּיאַנִיצֶ'ה, עיר תעשית טקסטיל מפותחת הסמוכה ללודז' אשר בפולין הקונגרסאית. מוצאה ממשפחה מסועפת של יודעי תורה, תלמידי חכמים וחסידים, ברוכי כשרונות, שהתבלטו במיוחד בציור, פיסול וחריטה באבן. חיו בדוחק והתקיימו על עבודה. ביתה בית פועלים היה, שהתפרנס על יגיע כפיים. וברחוב היהודי בעיר שלטו בכיפה הדתיים.
אחרי מלחמת העולם הראשונה, בהתעורר הציונות הגדולה, ניטש מאבק קשה בין הציונים לדתיים, שהטביע את חותמו על העיר. אותו מצב למעשה היה גם בביתה של אסתר – חציו דתי וחציו חילוני. אמא היתה ציונית נלהבת והילדים היו כולם לצידה.
את ההשכלה רכשה לה אסתר בעיקר בכוחות עצמה, ובאחד משיעורי הערב לחשבון הפגינה את גאוותה היהודית: בעת שהמורה הפולני העיר הערה אנטישמית, באומרו שהיהודים לומדים חשבון בכדי שיוכלו לרמות את הפולנים – עזבה אסתר באופן הפגנתי את השיעור ולא חזרה עוד.
מעשיה היו מכוונים בעיקר לעלייה לארץ: בבואה הביתה מהעיר לודז' (שהיתה מרבה להימצא בה), הביאה עימה תמיד משב-רוח של ארץ ישראל.
היתה מרבה לשיר שירים ארץ-ישראליים, למדה עברית בחוג הראשון שהתארגן למטרה זו, וכן הלכה לאיכרים הפולניים להכשיר את עצמה לעבודות חקלאיות שונות. היא יצאה ללודז' לעבוד במתפרה, כדי להרויח את הוצאות הדרך לעלייה. כך חתרה למטרתה בעקביות ובמרץ רב, עד שבשלהי שנת 1922 הגשימה את חלומה. היא וחברתה עימה היו הבנות הראשונות שעזבו את העיר בדרכן לארץ, דבר לא רגיל כלל בימים ההם. מכתביה מהארץ היו מקור השראה לבני-משפחתה והשפיעו על כולם לא מעט.
ובארץ, חייה הם שרשרת אחת של פעילות ענפה בשטחים שונים ומגוונים, ולכל תפקיד התמסרה בלב ונפש, עד כדי שיכחה עצמית. באותו הלהט האופייני לה התמסרה בדאגתה לתנועה הקיבוצית, ליגור, למשפחתה, לקרובים ולכל מה שהיה קרוב לליבה. ולשפע הרב הזה של מסירות ואהבה, לרצונה לתת ולהעניק לאחרים, לא היה די זמן. לכן נחפזה תמיד, ובסערה ובחפזון גמרה את ימי העבודה האחרונים שלה.
בחפזון נחטף ממנה ישראליק לפני שלוש שנים והיא אכולה צער וגעגועים ללא גבול. ורק בעודה שופעת מרץ ואהבה, בעוד כוחה רב להעניק לנו מאורה, והנה נחפז גם הגורל לעקור אותה מתוכנו, באכזריות כה רבה,
בעודה רוקמת תכניות לעתיד…
ואנחנו שכלנו ולכאבנו אין קץ.
דבורה
בחוברת ליום השלושים
22.8.1958