אסתר רביקוביץ

20/07/1900 - 13/11/1973

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"ג תמוז התר"ס

תאריך פטירה: י"ח חשון התשל"ד

ארץ לידה: בלרוס

מקום קבורה: יגור

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

אסתר רביקוביץ

שוב פקד המות את ביתנו וגזל מאתנו את אחת החברות הותיקות והנאמנות – את אסתר רביקוביץ.
אסתר נולדה בשנת 1900 באחת העיירות בבילורוסיה. כבת להורים אמידים למדה בבית הספר המקומי וקבלה שם את השכלתה העברית והכללית. לאחר מכן המשיכה לימודיה בסמינר למורים של "תרבות" ביקטרינוסלב. עם פרוץ המהפכה ברוסיה ובעקבותיה המהומות והפרעות, חל זעזוע עמוק בקרב הנוער היהודי. רובם עזבו את ספסלי הלימודים ופנו לדרכים חדשות: חלקם נסחפו עם הזרם המהפכני, וחלק ניכר הצטרף לתנועת "החלוץ". גם אסתר עזבה את לימודיה ויחד עם קבוצות חברים צעירים ארגנו קיבוץ הכשרה בשם: "גדוד עבודה על שם י. ח. ברנר" והסתדרו בעבודה אצל קבלן יהודי בירצבה. בתום תקופת ההכשרה הצליחו בדרכי עקיפין להסתנן מבין סדקי השערים הנעולים של ברית המועצות, עלו ארצה והסתדרו בעבודת בנייה במושב עין-חי. אחר זמן מסוים התפרקה הקבוצה ואסתר הצטרפה ליגור כחברת הקיבוץ. כאן עבדה בגן ירק, בבתי ילדים ובעבודות שונות.
שנות עמל ומאמצים הטביעו בה את עקבותיהם. היא חלתה ושכבה זמן ממושך כשהיא אחוזת מיחושים. כשהתגברה על מחלתה התחילה לעבוד בטלפון הציבורי ועבדה את שעותיה הקצובות במסירות רבה תוך הרגשת סיפוק מתרומתה לצרכי החברה. משהרגישה שהעבודה בטלפון היא למעלה מכוחותיה עברה תוך לבטים רבים לעבודה במפעל "אגרטל".
לפני שבועיים התגברה מחלתה ואחרי ימים של מכאובים ויסורים עצמה עיניה לנצח. כך תמה פרשת חיים רבת לבטים וסבל.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • קבלת פנים לבבית

    נולדתי וחונכתי בעיירה פטריקוב, פלך מינסק (רוסיה הלבנה), בבית יהודי מסורתי וציוני. משחר ימי חונכתי על התנ"ך והושפעתי מאוד משירי ביאליק. גם דודי, אחי אמי, חיים פרידמן ז"ל, האציל מרוחו הטובה עלי… הוא נטע בלבי את האהבה לציון והנחיל לי ערכים יהודיים ואנושיים-מוסריים.

    ככל ילדי העיירות היהודיות הרגשתי את מועקת הגלות. לפעמים הייתי סופגת מכות ועלבונות מנערי הגויים שכנינו, ולא עמד בי הכוח להשיב להם כגמולם וזה פגע בי מאוד…

    הציבור היהודי בעיירתנו היה ספוג רוח מסורת יהודית חסידית, וברובו נטה גם לציונות. ילדי העיירה למדו בבתי-ספר עבריים. השפה העברית היתה שגורה בפי ובפי חברותי. היתה בעיירה תנועת "צעירי ציון" סוציאליסטית, התנהלה פעילות ציבורית תרבותית ענפה. נערכו הרצאות ונשפי-תרבות ונאספו כספים לקק"ל, ומתוכנו היו רבים שעלו ארצה בעליה השניה ובראשית העליה השלישית….

    בשנים 1920-21… אירגן מרכז "החלוץ" נקודות הכשרה במקומות שונים וריכז בהם את הנוער החלוצי… אחד ממרכזי ההכשרה החשובים היה ביירצבה… אני אספתי בעיירה קבוצת נוער בני שבע-עשרה ונסעתי איתם ליירצבה. התרגשתי מקבלת הפנים היפה שערכו לנו חלוצי יירצבה הותיקים (שבאו חודשיים לפנינו) ומיחסם החברי. המעבר מחיי-בית תקינים לחיי ההכשרה היה חריף וקשה. תנאי הדיור היו רעים מאוד. גרנו בקרונות רכבת ישנים שעמדו במסילה צדדית מרוחקת מהתחנה. ישנו על גבי דרגשים מלוחות-עץ צמודים לקירות עוטי כפור. היה אז חורף קר במיוחד והעבודה היתה מפרכת. וראה זה פלא, למרות התנאים הקשים היינו כולנו בריאים ועליזים, כי חזון העליה לארץ האיר את דרכנו. עבודתנו היתה פריקת חומרי בנין מקרונות, ניקוי המסילה בימי סופות שלג, בנין צריפים וכו'.

    ביירצבה התגבשנו לקבוצה וחיינו חיי שיתוף. פיתחנו פעולה תרבותית ענפה ובמאמצים רבים עברנו לדיבור בשפה העברית. אלה שלא ידעו עברית גזרו על עצמם אֵלם עד שלמדו את השפה. קראנו לקבוצה "גדוד עבודה ע"ש יוסף חיים ברנר"….

    אחרי תקופה הכשרה של עשרה חודשים החליט מרכז "החלוץ" להעלות ארצה חלק גדול מקבוצתנו ונקבעו המועמדים לעליה מיד, וגם אני ביניהם… יצאתי עם חברי העולים לטיפליס… וניתנה לנו הרשות לעזוב את ברית המועצות. בחודש מרץ יצאנו מקווקז לקושטא, שם קיבלו אותנו חברי מרכז "החלוץ" וסידרו אותנו לעבודה במושבה היהודית "מסילה חדשה" שנוסדה ע"י יהודי אוקראינה בשנת 1905. עבדנו שם עד שסודרו עבורנו סרטיפיקטים.

    ב-4 ביוני 1923 הגענו לחוף יפו. היום הגדול ההוא נחרת עמוק בלבי. עליית קבוצה חלוצית מאורגנת מברית המועצות עשתה רושם רב בארץ. ההסתדרות ערכה לנו קבלת פנים נלבבת, בה השתתף גם ברל כצנלסון ז"ל. למרות חוסר העבודה סודרנו מיד בבניית רפתות במושב "עין חי", כעת כפר מל"ל… כשנגמרה העבודה העביר אותנו המרכז החקלאי לגליל העליון לעבוד בגידול טבק… אחרי שקבוצתנו התפזרה עזבתי את הגליל, הצטרפתי לקיבוץ ובאתי ליגור. היה זה בשנת 1924.

    יגור היתה אז קבוצה קטנה ולא השתייכה לשום גוף קיבוצי… רבים דיברו על לבי לבל אלך למקום-קדחת זה… אבל אני בחרתי ללכת לנקודה חדשה ולהיות בין ראשוני בוניה. היה זה בשמחת-תורה כשבאתי לראות את המקום. החצר היתה עזובת-פרא. קוצים וסלעים, שקט ודממה מסביב. קרקור הצפרדעים העיד על ביצות בסביבה. הכרמל, הנושא בחובו תעלומות של דורות, סימל גבורה ועקשנות אין קץ. הוא השקיף בגאווה והקסים בהודו את כל רואיו. בחצר לא נראתה אף נפש חיה. הראשון שהרגיש בי היה הכלב שהתחיל לנבוח ולקרוא לעזרה. שתי חברות הציצו מבעד חלון אחד הצריפים והסתכלו בי בסקרנות רבה. היתה אז שעת הצהרים. ריח של חג ריחף על פני חדר האוכל, הפטפון המיושן השמיע מנגינות צרודות, פה ושם עמדו בקבוקי יין. כמניין חברים ישבו בצוותא ליד השולחנות ושרו בדבקות רבה ובגעגועים שירי חסידים. יתר החברים קדחו ושכבו במיטות.

    הראשון שקיבל את פני היה יואל ברגמן ז"ל. בן עירי היה…

    מראה המשק הדל הזה… החֶברה הקטנה, החברים הקודחים שהיו ללא טיפול, עשו עלי רושם מדכא. אמרתי לחזור לחיפה, והנה מאחד החדרים יצאה חברה קטנטונת וסימפטית ופנתה אלי בלבביות רבה: "אסתר, טוב שבאת, חיכינו לך". זו היתה חברתנו היקרה אלתה הורביץ-כהן ז"ל. קבלת הפנים הלבבית הזאת השפיעה עלי מאוד והחלטתי להישאר כאן….

    בהמשך הזמן הסתגלו לקדחת, וגם בשעת התקפה לא עזב החבר את עבודתו בשדה והיה ממשיך אפילו עם חום גבוה, כשכל גופו אחוז צמרמורת.

    המצב המשקי והחברתי היה ירוד מאוד. יגור שימשה בזמן הראשון כעין תחנת מעבר של הקיבוץ. חברים לעשרות התחלפו במשך זמן קצר, ספקות וחששות ניקרו בלבות החברים – האם כדאי הדבר? הנוכל לעמוד בפרץ? לעתים קרובות נדמה היה שיגור לא תחזיק מעמד, אבל העקשנות של חברי יגור עמדה לה… יגור קמה לתחיה. על הפרק עלתה שאלת איחוד פלוגת חיפה (הראשונה) עם משק יגור.

    באה שנת הדמים – 1929… באמצע ימי הדמים החלה לזרום עליית חלוצים ארצה… גם יגור זכתה לעליה חלוצית שעלתה אז מקלוסובה. שמחנו לקראתם וקיבלנו אותם בזרועות פתוחות. היו אלה אנשים צעירים ומלאי חיים וחידשו גם בנו את רוח הנעורים…

    כעל כל נקודות הישוב בארץ ישראל כן גם על יגור לא פסחו כל מיני פורענויות… אבל לא נרתענו… וביתר שאת המשכנו את דרכנו.

    אסתר רביקוביץ

    ספר יגור, עמ' 48

  • סיפור מאותם הימים

    באחד הימים, ביושבי ליד המרכזיה שמעתי קול בטלפון: אַת אסתר רביקוביץ? את בוודאי שכחת אותי אבל אני לעולם לא אשכח את עזרתך שהושטת לי לפני 23 שנים. הוא הוסיף: אני ממשוחררי מחנה המעפילים בעתלית. הגענו אז לבית אורן וחלק מאיתנו – ואני בתוכם – המשכנו למשק יגור. הסתתרנו בין נקיקי הסלעים על הכרמל, תוך ציפיה מתוחה לגורלנו.

    עד כאן הקול בטלפון.

    ואכן נזכרתי: באותו ערב, לפני 23 שנים, עבר לחש מפה לאוזן שהנה האנגלים עומדים לגרש מחר מהארץ את המעפילים הנמצאים במחנה עתלית, ואנשי הפלמ"ח החליטו, לפי הוראות המוסדות, על מעשה נועז – לשחררם.

    בבוקר השכם ראיתי חברים מצויידים ביתדות מכושים נוהרים לכיוון הכרמל. הצטרפתי גם אני אליהם.

    הסיפור על עמידת אנשי יגור באותו בוקר מול הקצינים האנגלים זכור לכולנו ולא אתעכב על כך.

    אני פגשתי בדרכי בחור חלוש וחיוור, יונתן שמו. אספתי אותו לחדרי, רחצתי את רגליו הפצועות, השקיתי והאכלתי אותו, ולאחר מכן השכבתיו למנוחה ושינה. הוא היה עייף מאוד.

    רבה היתה שמחתי כאשר שמעתי עכשיו את קולו בטלפון, והנימה העיקרית בדבריו: לעולם לא אשכח אותו לילה ואותו בוקר, את העזרה ואת קבלת הפנים החמה והחברית בחדרך ביגור לה זכיתי באותם רגעים קשים…

    הייתי נרגשת מאוד והרגשתי צורך להביא סיפור זה מעל דפי היומן…

    אסתר רביקוביץ

    יומן יגור, 23.8.1968

  • מכתבים של אסתר ליגור

    29.7.1936

    לחבר הֶקטין שלום רב!

    נא להדפיס את מכתבי זה ביומן של המשק.

    אסתר

    לחבֵרַי ביגור שלום רב!

    היום עברתי לדירה חדשה. הטלטול הזה עייף אותי מאוד. ביום הראשון היה אצלי ד"ר לבקוביץ עם אשתו. גם אחות מעפולה ביקרה אותי ועוד כמה מחברי הקודמים. מיגור לא ראיתי אף נפש חיה כעשרה ימים ויותר. לאושרי נשארו לי עוד קומץ אנשים לזכר השנים ההן, והם לפעמים מבקרים אותי. לולא הם אפשר היה לגמרי להשתגע. נשתכחתי מלב, והציבור ביגור כה רב במספרו – היש הצדקה בדבר? דאגתם לסידורִי ואני מאוד מעריכה את הדבר, אבל האדם החולה והבודד זקוק גם לשימת-לב ולעידוד חבֵרִי.

    המצב בארץ קשה וההתאמצות רבה, אבל אין זאת הצדקה לגבי החבר החולה. המצב בארץ וההרס הזה עוד יותר קשה פוגע בחבר החולה, באשר הוא יותר רגיש ומחוּסָר אונים ואין ביכולתו לקחת חלק בשעה הקשה הזאת. חברינו וחברותינו באים בכל יום לחיפה ומחובתם המוסרית לבקר חברה חולה.

    אסתפק בזה, ואני נרגשה ועייפה מאוד.

    אני מאחלת לחברים בריאות, הבלגה, אומץ-לב ועמידה על המשמר.

    חברתכם,

    אסתר רביקוביץ, חיפה

    ***

    4.9.1936

    היד הזדונית הגיעה גם אל יגור. ההתקפה על יגור הסעירה את רוחי. לא יכולתי לשלוט ברוחי, דמעות זלגו מעיני. חולה אני ולא יכולתי להבליג. אחר-כך נרגעתי והתביישתי בפני עצמי. קטונתי בעיני: הלא חלוצים אנחנו ובדמעות לא נועיל. אַל מוֹרֶך, אַל רפיון-רוח; אומץ-לב ומשנה-מרץ דרושים עתה מאיתנו. שעת חירום היא ועלינו לעמוד הכן ומוצק על אדמת ארץ-ישראל. לא נרתע מפני חיה משתוללת. לא נזוז מכאן. שעת הכרעה היא למפעלנו. את ידיכם העמלות אני לוחצת באהבה. חזקו ואמצו!

    חברתכם

    אסתר רביקוביץ