ברוריה בירנבוים
ברוריה נולדה וגדלה בסובלק – עיירה קטנה על גבול ליטא-פולין, בה גרו יהודים ופולנים בכפיפה אחת. הוריה עבדו קשה לפרנסתם בחנות נעליים בעיר סמוכה, והיא גדלה והתחנכה בבית סבתה. למרות הריחוק מהוריה, זכורה לה ילדותה כתקופה יפה ומאושרת.
סיפורי ילדותה על הכפר והיער היו אחד מן הבילויים הנעימים שלה עם בנותיה, ובבוא הזמן עם נכדיה.
נעוריה עברו עליה בצל המלחמה, תוך נדודים ועבודה קשה בתנאים מחפירים, תחת עול הגרמנים בפולין הכבושה. אחרי המלחמה עבדה לפרנסתה כזבנית וכפקידה. בשעות הערב השלימה את השכלתה התיכונית, שנמנעה ממנה בשנות המלחמה. דרך ידידים משותפים פגשה במנדל ונולדה רבקהל'ה.
כשנסתמנה אפשרות לעלייה, למרות הקשיים שהערים המשטר הקומוניסטי, התארגנה המשפחה במהירות ויצאה להפלגה ארוכה בתנאים קשים. ברוריה לא שכחה את ההתרגשות ממראה אורות חיפה בלילה, בהגיעם. עוד בפולין רצו להגיע לקיבוץ או למושב. במהלך ההפלגה המליץ להם נוסע אחד על קיבוץ יגור, בהגיעם ניתן להם מבוקשם. ברוריה למדה עברית במהירות בעזרת רבקהל'ה והשתלבה טוב בחיי הקיבוץ.
בהריון השני אובחנה מחלת הלב שלה, וכך באמצע ההריון נותחה ברוריה בליבה, נחושה בדעתה להרפא וללדת אחות קטנה לרבקהל'ה – כבקשתה.
שנים מספר עבדה בבתי-ילדים במסירות ובאהבה. בהוראת הרופא נאלצה להחליף עבודה וכך קיבלה את "מחסן אספקה קטנה" לידיה. כאן התחיל הפרק המרכזי בחייה, בו השקיעה את כל מרצה, כוחותיה – את כל כולה. "המחסן" הקטן גדל והתרחב יחד עם האוכלוסיה והצרכים – והפך למוסד – כמעט מקום בילוי, ושמו "ברוריה".
העקרון המנחה החשוב ביותר, שהניע את ברוריה כל השנים, היה השרות לחבר. כאן לא "נתנה הנחות", לא לעצמה ולא לספקים הרבים, ובלבד שיקבל החבר הבודד והציבור הרחב את מבוקשו.
אט אט עם השנים נחלש הלב המתוקן וברוריה הלכה עם אותה נחישות ועם אותו כוח רצון אל ניתוח הלב השני, הפעם גם למען נכדיה. בגבורה, באומץ וחדורת תקווה התאוששה וחזרה לחיים פעילים ומלאים. בחורף האחרון התדרדר מצבה, אבל היא הייתה בטוחה שגם הפעם "תצא מזה" ותחזור לתפקד.
הציר המרכזי בחייה היו הבנות והנכדים. הם היו הכל. העידוד, הנחמה, השמחה, הכאב, הדאגה, התקווה – כל עולמה כולו. ברוריה שמרה על קשר הדוק וחם עם הבנות והנכדים. המרחקים, טלטולי הנסיעה ומגבלות הגוף, לא מנעו מברוריה לקחת תיק שהלך וקטן ככל שכלו כוחותיה, ולנסוע ולהיות עם נכדיה.
אשה קטנה שכולה לב.
והלב הזה, הפגום, החלש, אהב, נתן, חימם, העניק ופעם, כפי שהחזק בלבבות אינו יכול.
ונדם פתאם – ואין.
אשה קטנה הולכת מאיתנו ומותירה אחריה חלל גדול וריק.
והזכרון והלב מלאים אותה.