ברל רפטור
כבר מילדותו נמשך ברל אל העולם שמחוץ לעיירה. את הדיה של ארץ ישראל שמע בניגוני התפילות בבית, אבל קולות חזקים יותר בקעו ממפגשי הנוער בבתים שונים בהם ספג תרבות עברית וכמיהה לארץ שהושמעו משירי ביאליק ואחרים. ברל וחבריו מצטרפים לתנועת "דרור" ו"החלוץ". השפעת אישיותו של טרומפלדור על צעירי התנועה הייתה חזקה בהוותה סמל בנכונות לכל מעשה הכרוך בסיכונים, דבקותו ברעיון הקומונה ובדרך ראייתו של טרומפלדור את הגשמת הציונות בדרך התיישבות שיתופית בארץ וההגנה עליה באמצעות הנשק. ברל וחבריו מצטרפים ל"גדוד העבודה".
ברל עולה לארץ בשנת 1920 שהיא ראשית העלייה ה-3, וכבר מוטל עליו להיות נציג העולים. חיפה – עיר קטנה העומדת לפני בנייה גדולה של המזח בנמל. הקבוצה נרתמת לעבודה בעיר, במחצבה ובנמל, וברל, בהתנדבות, לאחר יום עבודה מפרך – נכנס למעגל פעילות ציבורית בו התמיד כל חייו ללא הרף.
במועדון בעיר התחתית בחיפה הונח היסוד למשק הפועלים העצמאי. בשנת 1925 נקרא ברל ע"י מנהיגי היישוב לעבודה ציבורית מלאה כדי להיאבק במחוסר העבודה והאבטלה. כאחוז תזזית מתרוצץ בכל רחבי הארץ בחיפושיו אחר מקומות עבודה ובטיפול במובטלים המיואשים. וכך, מגיע למפעל האשלג בים המלח ובנהריים, אליהם היה שולח פועלים יהודים. מנהלי העבודה בנהריים היו אנשי "סולל בונה", שברל היה אחד מראשיו במשך שנים רבות.
בשנות 1936 – 1938 היה אחראי על פעולת ההתנדבות להקמת "גדר הצפון". עם יסוד הפלמ"ח הוטל על ברל כאיש ההסתדרות לגייס כספים לארגון. בהדרגה הופכת ההסתדרות לגורם רציני במשק ומעסיקה מאות אלפי עובדים. ברל במרצו הבלתי נראה ממשיך להתרוצץ ממקום עבודה למשנהו, מלווה את הפעולה הכלכלית-מרכזית של "סולל בונה" במשך עשרות שנים. בית "סולל בונה" נהפך לבית של אנשי הגנה בתקופות שונות. וסיסמתו של ברל: "ההגנה – עם ההסתדרות, ההגנה עם הפועלים" – מומשה במאבק לקראת המדינה שבדרך, בעלייה, בהגנה עצמית והקמת הפלמ"ח.
ברל היה חבר במועצת העם של המדינה ביום הכרזתה וחתימתו מתנשאת על מגילת העצמאות. שנים רבות היה חבר כנסת מטעם "אחדות העבודה".
צאתו לפנסיה בשנת 1970 לא קטעה את שטף פעולתו. ברל המשיך למלא תפקידים שונים כשהבולט בהם היה גיוס המתנדבים לפעולת ביצורים לאורך ישובי הספר – בתקופת ההתשה. בשנים האחרונות עסק בעיבוד וריכוז חומר היסטורי של "אחדות העבודה" ומקביל כתב את ספרו הנקרא "ללא הרף" המכיל פרקים היסטוריים של דורו, אשר פעילותו הביאה להקמת המדינה. ברל המשיך להשתתף באסיפות המפלגה באופן פעיל.
ב-40 שנותיו היה קשור ברל לסונקה ודרכה – לביתנו יגור.
ברל היה אישיות ספונטנית ואינו סדור במשנתו, אך מעשיו מכוונים תמיד לחזון של הגשמה ציונית אשר עמדה על 3 עקרונות בסיסיים: כיבוש-עבודה עברית, התיישבות והגנה. "שלוש אלה היוו משולש אשר מכוחו צמח כל היש הגדול של המדינה בדרך", כהגדרתו.
גם על ערש דווי חי ברל בכל עצמת נפשו את המתרחש בארץ.
תם סיפור מאבקים ומעשים. ילד קטן חולם חלומות בעיירה חסידית באוקראינה צומח למנהיג רוחני גדול הודות לעצמת אמונתו והופך לשותף פעיל בנהיסטוריה של תנועת העבודה, בחזונה ומעלליה בדרך לתקומת ישראל.