בתיה ויינר
חברתנו בתיה ויינר נולדה בשנת 1910 בעיר מיר שבפולין. בגיל הילדות נתייתמה מאביה. נשארו אחריו האם ושלוש בנות, ששאבו בקושי מחייתם מחנות דלה. כבר בגיל צעיר יצאה בתיה להכשרה לגוש "קלוסובה" המכובד והנודע בקיבוצי ההכשרה בפולין. היא נשלחה לעבוד לעיירה בשם דומברוביצה. שם עבדו החלוצים במנסרת עצים. העבודה שם הייתה קשה. כבר אז הצטיינה בתיה במסירותה לעבודה ובחריצותה והיו אומרים עליה שהיא "עובדת כמו גבר".
ב-1932 זכתה לעלות ארצה במסגרת ה"מכביה" הראשונה והגיעה ליגור. אז עדיין פלוגת יגור. בימים ההם עבדו אנשי הפלוגה בעבודות חוץ הרבה. בתיה נשלחה לעבודה בביח"ר למרצפות "נמליט" במפרץ חיפה. הייתה זו עבודה קשה ומפרכת. העבודה בליטוש הבלטות. הרי אז רוב תהליכי הייצור נעשו בידיים וגם התנאים היו קשים, באבק ובחום.
בתיה חלתה במחלת ראות קשה ואף נשלחה לתקופה מסויימת לריפוי בצפת ובירושלים. ברם, היא הצליחה להתגבר על המחלה וחזרה הביתה בריאה ושלמה, ומאז דומה, לא ידעה עוד מחלות ביגור (יש לה תיק נקי במרפאה – היו אומרים הבריאים). עד שנפלה לאחרונה למיטת חולי, ממנה לא קמה עוד.
כל חייה של בתיה ביגור היו רצף אחד של עבודת כפיים. שנים רבות הייתה המכבסה ממלכתה. לאחר מכן עברה ללגין, למחלקה הכללית (היינו לעבודה בייצור). משקמה טובופלסט על רגליה, נקראה בתיה אף היא לשם. כל חייה עבודת כפיים ובכל המסירות והחריצות. בכל נפשה ובכל מאודה. זה היה האידיאל. זו הייתה משאת הנפש. זו הייתה התכלית בחיים. והואיל והייתה כה דבקה בערך העבודה ותבעה ממנה עצמה הרבה, תבעה גם מאחרים. עם זאת הייתה בתיה איש חברה. היו לה הרבה ידידים שהרבתה להפגש אתם לשיחת רעים ידידותית וערה. היו משפחות שהייתה קרובה אליהן קרבת נפש ממש, להן ולילדיהן. שכן, אף שהלכה ערירית מאתנו, אהבה מאד ילדים ומצאה שפה משותפת אתם בערנותה ופקחותה הטבעיים.
אף שגורלה האישי לא שפר עליה לא הייתה ממורמרת ולא הסתגרה בד' אמותיה. הייתה ערה בכל הנעשה הן בעולם הגדול והן בעולמנו אנו. בענייני המשק, בהוויות העולם ובהוויות קיבוצנו. בתיה הייתה מאלה שהיו מבקרים באסיפות בקביעות והיא עשתה זאת עד לתקופה האחרונה, עד שחלתה. היא גם שיתפה פעולה בעבודה של ועדות חברתיות שונות.
בתיה השתייכה לדור חלוצים מפואר, תמים עם אלוהיו, דור של אנשי מעשה אשר קיבל על עצמו להגשים במו ידיו את אשר חרת על דגלו – בעבודת כפיים קשה ככל אשר ניתן, בהסתפקות במועט עד כדי נזירות. בהתלהבות רבה וגם בחדווה לא מעטה. דור שידע רק לתת, לא לדרוש.