ארגז עץ קטן 60X40 ס"מ – זו היתה מרפאת יגור ב-1927.
עם בואי לקיבוץ יגור, בנובמבר 1927, הציגו לפני את הח' נעמי, אשר שמרה בחדרה, מתחת למיטתה, ארונצ'יק רפואי 40X60 ס"מ, ובו כמה תחבושות, קצת יוד, שמן לכוויות וקצת וזלין. היא היתה גם מביאה ארוחות לחולים והיתה מטפלת בהם בהדרכת הרופא, ד"ר פינקנזון, אשר היה בא מנשר פעמיים בשבוע.
נעמי מסרה לאחריותי את הארונצ'יק.
אמנם קיבלתי את הכשרתי כאחות בחו"ל וראיתי את המקצוע כתפקיד עיקרי בעבודתי בארץ, אך עם בואי הלכתי לעבוד בחקלאות – גן ירק, נטיעות, משתלה – לפי עונות העבודה. מצאתי בזה סיפוק רב ונלחמתי על המשך עבודתי בחקלאות. בזמנים ההם היתה שאיפה לעבוד בחקלאות, להיות פועל ולבנות את המשק.
גם גילי היה צעיר לתפקיד האחראי והקשה, נוכח התנאים הקשים ומצב הבריאות. הקדחת שלטה אז במקום. החברים קדחו ימים על גבי ימים והיו שוכבים עם חום וצמרמורות, ולא פעם היה צריך להעבירם לבית החולים האיטלקי בחיפה….
התנאים הסניטריים היו גרועים. מים הביאו בחביות מהבאר של הכפר הערבי יג'ור. המים האלה היו צריכים להספיק לבישול ולכביסה, ולרחיצת החברים היו נשארות כמויות קטנות. זרימת הביוב היתה בתעלות חיצוניות וסידורי האשפה היו פרימיטיביים – וכל אלה גרמו לתחלואה לא מעטה.
בוקר אחד בא נוח פרובר, מזכיר הקיבוץ, לקרוא לי מערימת החצץ בתוך הואדי. אחריו צעדו שלושה אנשים לבושי חליפות ועניבות. אחרי-כן נודע לי שאלה היו ד"ר מָאיֶיר והחבר פֶּרִי ממרכז קופת-חולים, ובּוּנְיֶק מהנהלת קופת-חולים בחיפה. שלושת החברים הנכבדים הסבירו והוכיחו לי בכל דרכי השיכנוע שחלוציות ובניין הארץ אין פירושם רק חקלאות והכנת חצץ לבניין רפתות, אלא גם עבודה במרפאה.
למרות הרצון להישאר בחקלאות, ולמרות החששות אם אוכל לענות על כל הצרכים שתפקיד האחות חִייב, לא עמדתי בפני הפצרות החברים האחראים אז במקום, וקיבלתי עלי את הדין, בתנאי שאעבוד גם בחקלאות באופן חלקי.
וכך, בבוקר השכם הייתי יוצאת לשעתיים במשתלה, אחרי-כן הייתי מביאה אוכל לחולים, ולאחר מכן – סיור עם הרופא. אחרי זה הייתי הולכת לעבוד שעתיים במכבסה ואחר-כך שעתיים בגן הירק. לפעמים היו גיוסים מיוחדים שנמשכו שבועות, כמו נטיעת אקליפטוסים בלשון שמעל הקישון, או העבודה בבַּקְיָה, משעה 03:00 טרם עלות השחר ועד לזריחה. בשעה שש בערב, אחרי יום העבודה, פתחתי את המרפאה והתחלתי לחבוש פצעים. במשך שנים עבודת הערב במרפאה לא פגעה בעבודתי בחקלאות, אבל עם הזמן החברים פנו בבקשות נוספות והרופא גם הוא דרש שאתפנה בזמן ביקורו במשק. נאלצתי לעבוד שעתיים ביום במרפאה.
מאז התחלתי לדאוג לפינה קבועה שתשמש לקבלת חולים. באותם הימים היה במשק מחסן צינורות ובו כלי-עבודה של הקרן הקיימת. חלק מהמחסן פּוּנָה בשביל המרפאה. הריהוט הראשוני היה שולחן של משפחת עולים חדשים – ספה דפוקה מכמה קרשים ושני פחים לישיבה. ה"ארונצ'יק" עם הרפואות היה תלוי על הקיר. יוּקְל סידר לי פח עם ברז אשר היה תלוי על הקיר, לרחיצת ידיים, ולא נשאר בחדר מקום לקבלת קהל.
למרות שקבלת החברים במרפאה היתה בשעות מאוחרות – לאחר סיום העבודה ולאחר הבאת אוכל לחולים – תמיד שררה אווירה עליזה וחברית. החברים תמיד ישבו בחוץ על האבנים, היות ולחדר אי אפשר היה להכניס יותר מחבר אחד. בחוץ הם בילו את זמן ההמתנה בשירה ובשיחה, ובזה הנעימו לעצמם וגם לי בעבודתי, וככה היה נמשך עד שעה עשר בערב…
גם עניין התרופות היה מסובך מאוד בימים ההם… כל רישום תרופה על-ידי רופא חייב אותי לנסוע לחיפה. השתמשתי בתחבורה היחידה שהיתה אפשרית – עגלת החלב של משה כהן, אשר יצאה מדי בוקר בשעה 04:00. במקרה ולמשה לא היה שום תפקיד נוסף בעיר היה חוזר מיד הביתה. אני הייתי נשארת לחכות לתרופה וחוזרת ברגל מחיפה ליגור כשהתרופה בידי…
ובינתיים בבית התקדמנו צעד נוסף לשיפור התנאים של המרפאה, כשעברנו לחצי-חדר באחד הצריפים שהוקצב על-ידי המשק. השיפור התבטא בזה שהחברים לא היו צריכים יותר לעמוד ביום גשם בחוץ… בזמן ההמתנה היה גג לראשם. במשך הזמן קיבלנו חדר נוסף, עם פינה לרופא ופינה לבית מרקחת….
על כל התנאים הקשים כיסו המסירות והיחס לחולה מצד כל המטפלים… לא פעם היו מביאים את הרופא בלילה בעגלה, מתוך חרדה למצבו של החולה… תמיד היינו דרוכים ובמצב של כוננות, כי מדי פעם עמדנו לפני פורענויות שונות, גניבות, יריות מההר, התנפלויות על הכביש וגם התנפלות של כנופיות קטנות במקלות ובאבנים…
***
אחרי מלחמת השיחרור חזרנו למסלול החיים הרגיל. החל עידן חדש בארץ וגם המרפאה שלנו התפתחה מאוד. מעבר לדרך הארוכה שעשינו ולהתפתחות המיכשור והידע, העיקר בעבודת המרפאה היה תמיד הטיפול הרפואי בחבר ובילד. לצוות המסור של מרפאת יגור, הטיפול בחבר והעזרה הראשונה היו תמיד לא רק "יום עבודה" אלא גם תפקיד ומשימה אישית…
לא אהיה שלמה עם עצמי אם לא אעיר בסוף דברי את אשר ידוע לכולנו, אם כצרכני הריפוי ואם כנותני המרפא, כי יש מקרים בעבודתנו הרפואית אשר אין בהם תשובה למבוקשנו, ואנו לא פעם עומדים חדלי אונים בפני מצוקת חוליו של החבר. אף על פי כן אין בידינו אלא להוסיף לעבוד, ללמוד ולעקוב אחרי המדע המתקדם.
אני מאחלת לכולנו חיים בריאים ויפים.
בתיה קנטרוביץ'
קיבוץ יגור
בתוך "האחות בישראל" מס' 161, 2000
[החיבור המלא נמצא בארכיון יגור]