ראיתיך לפני שבע-עשרה שנה ואת עוד כתינוקת: קטנה, תמימה, מחייכת, נחמדה. שני טורי צריפים עמדו בטבורך, על יד כל צריף אילן צנוע, מימין חדר-אוכל, קצת שמאלה הרפת, מכאן פסיעות אחדות לאורווה וזה הכל. סביבך היתה שממה – סלעים, טרשים, צמחי בר פראיים עלו ושגשגו על גביהם. השממה הזאת הפילה פחד מוזר ויללת התנים התמידית עוררה בלב געגועים וכמיהה טמירה.
וההר, הר הכרמל, הוא אשר עטף את הנקודה הקטנה הזאת במעטה הוד, הוא אשר קסם את קסמו הגדול, הוא אשר עודד, אושש ומשך והתחנן והבטיח.
היינו מעט מאוד אנשים, כחמישים-שישים איש. נוער תוסס, שואף, הממריא שחקים, אשר כל מאווייו להעלות במהרה נוצה ולהמריא, לפעול, לבנות, לנטוע, לעמוד פנים אל פנים בקרב עם הטבע ולנצח במחיר הכל.
היו בינינו אנשים חזקים, עזים, אשר שמחו למכשולים, שמחו לקרב הזה והלכו לקראתו אמיצים, גאים, בטוחים. היו גם כאלה אשר רפיון ידיים אחז אותם בראשית צעדיהם ולא החזיקו מעמד. היו גם כאלה אשר בצעדים בלתי בטוחים, ביד רפה וברך כושלת המשיכו… היו גם כאלה אשר יפי הטבע, ההר המלכותי הזה, ריתקו אותם למקום ובעיניים עצומות צעדו קדימה, מבלי משים, בעל כורחם, כי לא יכלו אחרת…
את בת עשרים היום, יגור, בדמי עלומייך. רבות פעלת במשך השנים האלה ורבה תפארתך. ובמה אברכך?
אני כה רחוקה היום בגופי וכה קרובה לך ברוחי, בלבי. במה אברכך, יגור, ביתי היקר? עיניי נשואות להר הכרמל, הוא אשר כה ידע לנחמני, כה ידע לחזק את ידי אשר רפו, כה ידע למוד לאהוב. ועומד הוא על משמרו הנצחי ואומר לי: יגור לא הכזיבה והיא תמשיך בדרכה. קשה היא הדרך אשר בחרה לעצמה, קשה מאוד, רב המשא אשר נטלה על כתפיה, אבל היא תישא בה עד הסוף, כי זה גורלה, זהו יעודה. ובבוא הבנים הנענים מכל קצווי תבל תפתח היא לרווחה את שעריה ותקבלם כקבל אחות בכירה את אחיה. ואם גם צר יהיה המקום לנו, הוותיקים, נצטופף, נסתפק במועט…
ותהיי, יגור, בית נאמן לכל תושבייך. תהיי להם לאם והם לך לבנים. פרשי את כנפייך על כולנו, על אלה היושבים בתוכך ועל אלה הרחוקים ממך, העומדים בשורות ההגנה עליך ועל כל הארץ הקטנה, היקרה הזאת, שנשארה לנו לפלטה.
ואתם, המשמרת הצעירה, הנוער אשר ביגור: תולדות יגור פתוחים בפניכם, לימדו את יתרונותיה, את ליקוייה, המשיכו בטוב ועקרו את הרע. עת לבנות ועת לנטוע, אך דעו גם לנתוץ וגם להרוס. מלאו את השורות, הנוער. יגור מחכה לכם, להמשך.
וברכות חמות ליגור, לתושביה, לשדותיה, לכל אשר בה.
* גוטה שרתה אז בצבא הבריטי
(יומן משק יגור, 30.12.1949)