דבורה לנדאו
דבורה נולדה בשנת 1915 בורשה, פולין, להוריה חנה-איטה ובן ציון. הבית היה דתי מאד ועני. עם סיום בית ספר עממי יצאה דבורה לעבודה, לעזור לפרנסת המשפחה.
בעוד משפחתה דבקה בקהילה החרדית ורבניה, החלה דבורה להיפגש בסתר עם בני גילה בתנועת הנוער הציוני בורשה, והחלה לחסוך פרוטה לפרוטה כדי לעלות ארצה.
בקיץ 1939, ממש ערב מלחמת העולם השניה, עזבה דבורה את פולין ועלתה לארץ ישראל בעלייה הבלתי לגאלית, באניית המעפילים "אסימי". היא הגיעה ישירות לקיבוץ כפר גליקסון, שם הכירה את בעלה שמואל ז"ל והקימה את משפחתה. בעוד אירופה בוערת במלחמה נולדו להם שלושת הילדים. בשנת 1950 עזבה המשפחה את כפר גליקסון והשתקעה כאן, בנוף הכרמל, בקיבוץ יגור.
עם סיום המלחמה התברר לדבורה, כי היא היחידה שנשארה מכל משפחתה, ללא קרוב משפחה וללא רחוק. נשארו לה רק תמונות בודדות והמון זכרונות. למרות הקשיים הנפשיים העצומים, הצליחה דבורה בנחישות, עקשנות ואופטימיות נדירה, להתגבר ולבנות לה בית חדש. היא השתלבה בעבודה ובחברה ביגור.
ב-25 השנים הראשונות ניהלה את איזולטור הילדים, תוך רכישת אמון רב של הצוות הרפואי ביכולתה המקצועית, ועם הענקת חום לילדי הקיבוץ, אשר כל אחד בתורו עבר מחלה כלשהי אצל דבורה באיזולטור.
דבורה התבלטה ביושר אישי רב ובאנושיות נדירה. היא גילתה יכולת לפשר בין אנשים ובין מאבקים בין-אישיים, ותוך כדי כך רכשה אהדה ואהבה רבה מבני הקיבוץ וחבריו. גישתה הנפלאה לילדים מצאה לה ביטוי בקבלה ואימוץ של יגאל מחברת הנוער ומאוחר יותר של זהבה, אשר זכו להיקלט במשפחה, בחום והאנושיות של דבורה.
עם עזיבת בניה את הקיבוץ גילתה דבורה אהדה ותמיכה לרצון של כל אחד מבניה לחפש את דרכו החדשה. את כלותיה כיבדה ויחסיה איתן היו מצוינים. נכדיה התקבלו אצלה כאילו הם בנה או בתה. לכל אחד מהם היה לדבורה קשר מיוחד. היא גילתה תבונה וידע בלתי רגיל לבעיות ההתבגרות שלהם. לכל נכד או נכדה הייתה לה פינה חמה בלב.
וכך נזכור אותך, קטנה בגוף וענקית בלב ובנשמה.