דבורה עופר
דבורה ידועת סבל הייתה מנעוריה, כשהמחלה מלווה אותה תקופות ארוכות ורק לעיתים הייתה משוחררת כליל מיסורים.
נולדה להוריה חנה ויצחק בשנת 1905 בעיירה פביאניץ שבפלך לודז' בפולניה. בת שלישית למשפחה שומרת מסורת, אך פתוחה ברוחה לקליטת השפעות הזרמים השונים של התנועות הציוניות-סוציאליסטיות והחלוציות שקמו בפולניה ובמזרח אירופה בראשית המאה.
ילדותה ונעוריה עברו עליה בתקופת הסבל, המחסור והזעזועים שפקדו את יהודי פולניה עם פרוס מלחמת העולם הראשונה ואחריה. מילדותה הייתה רגישה ויתכן שכבר בתקופת הסבל של המלחמה, נפגעה בריאותה בעודה רכה בשנים ומאז לא שבה לגמרי לאיתנה.
עם תום מלחמת העולם הראשונה חלה התעוררות מחודשת בחוגי הנוער ורבים נסחפו והיו פעילים בגלים הראשונים של העליה השלישית ואחריה. אחותה הבוגרת של דבורה, אסתר, שנשאה בעול המשפחה עם מות אמם, עלתה לארץ והצטרפה לפלוגת הקיבוץ המאוחד בעין טבעון, ואחר כך ליגור ובעקבותיה גם האח דוד שהצטרף לקיבוץ גבעת ברנר. למרות שדבורה שאפה להצטרף אליהם, נאלצה להשאר עוד שנים ארוכות בעיירה בפולניה יחד עם אחותה ואחיה הצעיר כדי לעזור לאביה האלמן לקיים את הבית. ב-1933 בעזרת סרטיפיקט שנשלח ע"י המשפחה ביגור הצליחה לעלות לארץ עם אחותה הצעירה שרה. על אף רצונה להצטרף מיד ליגור ולמשפחה, נאלצה לשהות ולעבוד עוד כשנתיים בחיפה על מנת שתוכל להמשיך לסייע לאביה המזדקן שנשאר בפולניה עם האח משה הנער.
ב-1935 הצטרפה דבורה ליגור ונכנסה לעבוד במתפרה כגוזרת מקצועית, ובמהרה התבלטה בטיב העבודה ובכשרונותיה. יד ברוכה הייתה לה ובשום שכל עשתה מלאכת מחשבת בגזירת בד ובתפירה.
שנים ארוכות כשנות חברותה ביגור, התמידה במלאכתה תוך לימוד עצמי והשתלמות, ושם יצא לה כתופרת מעולה. ולמרות שהחולי לא הרפה ממנה והרחיקה מדי פעם מהעבודה לא נכנעה ולא הרפתה, וברגע שהרגישה שכוחותיה שבים אליה חזרה לעבוד ולו אף לשעות מספר.
גזר עליה הגורל לראות במותם של אחותה הבוגרת ושני אחיה לפניה, וכל מכה שנחתה ופגעה, קיפדה בה משהו מכח החיים, אך גרעין קשה היה לה שלא נשבר והיא המשיכה לדבוק בחיים ובעבודה. התעניינה בשטחים מגוונים של תרבות, קראה הרבה, לוותה בערנות את חוגי הספרות, כשהחולי הניח לה לתקופת מה, ואהבה לשתף את חברותיה בחוויותיה בעקבות קריאת ספר חדש.
עד יומה האחרון שבא כפתע הייתה ערנית וכאבה את ליקוי המאורות שפקד את העם והמדינה בשנים האחרונות. למרות בדידותה השתדלה ליצור בית חם לקרובי משפחתה ביגור ובקיבוצים אחרים והייתה טורחת, לפעמים תוך כאבים וחולשה, בהכנת כיבוד וממתקים לילדים. וכשהייתה המשפחה מסובבת אותה בביתה אורו פניה וכאילו נתחייתה.
מה צר שכה בודדת הייתה וכך הלכה לעולמה.