דרכי לקלוסובה שונה היתה מדרכם של רבים. יצאתי מעולם זר והגעתי לקלוסובה לא כחברה לתנועה חלוצית כלשהי, לא כציונית וכמעט אף לא כיהודיה.
נולדתי בלבוב, בירת גליציה המזרחית וגדלתי כנערה פולנית לכל דבר. אבי-זקני היה "חסיד". אבי לא היה אדוק כמותו אך היה שומר מסורת. לנו, לילדיו, נתן ללכת בדרך אשר בה בחרנו. אבי היה אומר: "כשם שאני לא המשכתי בדרכם של הורי – כן שמורה זכות זו לילדי".
למדתי בבית-ספר פולני ושפת הדיבור שלי עם חברי וחברותי, ואף עם אבי ואחיותי בבית, היתה פולנית. גם מראה פני היה כשל "שיקסה"… ולא הבחינו בי שאני יהודיה.
עד גיל 13 כלל לא חשבתי על חיים אחרים בעתיד מאלה אשר בהם הורגלתי בסביבתי…
בבית הספר התיכון הפולני היתה שעה מיוחדת המוקדשת ללימודי דת. לנו, היהודים, ניתנה הזכות לא להיות נוכחים בשיעורי הדת של הנוצרים… לנו ניתנו שיעורים מיוחדים בדת ישראל ע"י מורה יהודי…
עד אז לא ידעתי דבר לא על ארץ-ישראל ולא על חלוצים העולים לארץ. לעזרתי בא אז בן-דודי פנחס פרידמן, שהסביר לי שעתידם של היהודים הוא בארץ-ישראל ולשם עלינו לכוון את צעדינו…
הורי התנגדו לרעיון זה בכל תוקף, ומכיוון שטרם מלאו לי 18 שנה… נאלצתי לחכות זמן מה.
בשנת 1928 יצאתי לקלוסובה ללא ידיעת ההורים.
…החיים בקיבוץ כבשו אותי כליל למן היום הראשון. החברים נראו לי כ"היפיס" של ימינו. הכל כאן מנוגד לסביבתי הקודמת, ללא רדיפה אחרי הופעה חיצונית, ללא שיעבוד לאופנה ולכבלי נוקשות. כאן מצאתי חברה יהודית חדשה שלא הכרתי עד כה: גאה, שואפת, מאמינה בדרכה ובעתידה.
רוב החברים בקיבוץ היו מווהלין וחלקם מחבלי פולין אחרים. שפת הדיבור היתה אידיש, אך אני התקשיתי בכך וגם התביישתי לדבר בהברה הגליצאית שלי. המשכתי לדבר פולנית והתקרבתי אז לכמה חברות שאיתן יכולתי לדבר תמיד פולנית…
בלילה הראשון לבואי השכיבו אותי במיטה אחת עם עוד שלוש חברות, כלומר ארבע במיטה אחת. נכנסתי למיטה ושכנותי קיבלו אותי בידידות, כאחת מהן מאז ומתמיד. למחרת יצאתי לעבודה במינסרה. הייתי צעירה, בריאה ושופעת כוח, וסודרתי באחת העבודות הקשות: בסחיבת ארגזי נסורת שהיינו מעלים לגובה ניכר ושופכים לתוך דוד הקיטור, שהיה מניע את כל גלגלי המכונות במינסרה.
את הבגדים שהבאתי איתי מסרתי למחסן המשותף, ואני לבשתי בגדים מטולאים ונעלתי נעלי גומי, ככל החברות, ושום דבר לא היה איכפת לי. מצאתי את עצמי כבתוך ביתי; זה המקום שאליו נכספתי לבוא. כל הסיפורים ששמעתי בשעתו מבן-דודי קמו לנגד עיני במלוא חיותם ואורם.
כאמור, יצאתי את הבית בחשאי והורי לא ידעו היכן אני. הם חיפשו אחרי ולא נמצא מי שיגלה להם את מקומי.
לאחר שהייתי בקלוסובה חודש ימים כתבתי להם מכתב ראשון, למען יידעו שאני חיה וקיימת ושום רע לא אונה לי. זה לא הרגיע אותם. אבי התהלך כצל ואמי חלתה מרוב געגועים. כעבור זמן מה הגיע מכתב שאבי חלה מאוד והוא מבקש רק לראותני. הבאתי את העניין לאסיפת הקיבוץ ואישרו לי חופשה לשהות זמן מה בבית הורי.
באתי הביתה – והייתי כמי שבאה מכוכב אחר…
בסוף שנת 1930 אושרתי לעלייה, ובראשית 1931 הגעתי ארצה, ומאז אני חברה בקיבוץ יגור…
הנה רותם (מר)
"ספר קלוסובה", עמ' 63
יגור, נובמבר 1975