זלמן ברנשטיין
אתמול, יום שבת, ט"ז באב תשל"א, הלך מאתנו לאחר מחלה רבת סבל וייסורים, חברנו זלמן ברנשטיין ז"ל. נעקר מאתנו עוד אחד מותיקי הותיקים של משקנו.
זלמן ברנשטיין נולד בשנת 1904 בעיירה נובו-סוונציאן שבליטא (בסביבות וילנה). ככל עיירות ליטא בימים ההם הייתה אף זו ספוגה תרבות עברית מסורתית ואווירה של ציונות חמה. זלמן התחנך באווירה זו ומאוויים עזים לציון פיכו בדמו בעצמה רבה. כבר בגיל צעיר הצטרף לסניף "החלוץ" המקומי ואף היה פעיל בו מאוד, בחנכו צעירים ממנו ברוח א"י העובדת.
בשנת 1924 עלה ארצה והצטרף ל"גדוד-העבודה". הוא היה חבר בפלוגת הגדוד בירושלים, שהצטיינה בעבודת החציבה והאבן. היה מקובל על חבריו בקבוצה כחלוץ טוב ופועל מסור. הוא התבלט אז גם בפעילותו בשורות ה"הגנה". בשנת 1925 כשהחלו רוחות שמאל מנשבות באותו גוף חלוצי מגשים, פרש ברנשטיין ממנו יחד עם קבוצת חברים בראשותו של בן-לוי. הייתה זו קבוצת חברים, נאמני "אחדות העבודה", שלא יכלה עוד לסבול את האווירה השמאלנית בפלוגה, שהייתה נתונה להשפעת ה"מופסים" בראשותו של מ. אלקינד הידוע. חברי הקבוצה נמשכו לחקלאות וחיי כפר ומצאו בשנת 1926 את דרכם למשק יגור, שאיחד את עבודת החקלאות עם עבודת חוץ. ומאז 1926 היה אתנו זלמן ברנשטיין – תחילה בעבודות בניין בחיפה ולאחר-מכן, עבר לחקלאות. עבד שנים רבות בפלחה, עד שהוחלט שעליו להצטרף לקבוצת מחלקי "תוצרת תנובה" בחיפה והסביבה. לאחר כמה שנים עבר לעבוד כנהג בהובלה כללית של המשק ובית-חרושת "לגין", שם עבד עד שחלה.
זלמן היה איש תנועה מובהק. כל ימיו נאמן הקיבוץ. היה שייך לאלה שמצאו טעם בחייהם בקיבוץ. הוא לא ישב כאן מתוך האינרציה והאדישות. היה ערני מאד, מאלה שאיכפת להם מה שנעשה סביבם. היה רגיש למחדלים ולתופעות שליליות, והיה מגיב על כך ברשימות ביומן או במכתבים למערכות עיתונים. היה איש ספר ועיתון, וער מאד למתרחש בעולם. תדיר היו רואים אותו יושב ליד השולחן בחדר-האוכל וראשו שקוע בעיתון.
בחדשים האחרונים סבל מאד. גופו החסון לא יכול עוד למחלתו ואתמול הוציא נשמתו במהרה.
יחד עם קריינה והילדים, וכל המשפחה, מבכים אנו את מותו של זלמן היקר, חבר טוב ומסור, נאמן בית-הקיבוץ, איש ערכים תנועתיים כל הימים.