חנה שנקר

10/10/1917 - 30/06/2004

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"ד תשרי התרע"ח

תאריך פטירה: י"א תמוז התשס"ד

ארץ לידה: ליטא

עבודה: אגרטל, מטבח, רפת

מקום קבורה: יגור

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: שלום שנקר

חנה שנקר – טוֹדְרֶס

נולדה: 10.10.1917
נפטרה: 30.6.2004
שם האב: חיים
שם האם: בת-שבע

חנה נולדה בעיירה סְרֶדְנִיק שבליטא. היו לה עוד שמונה אחים ואחיות. בילדותה עברה כל המשפחה לקובנה, שם למדה חנה בבית ספר "תרבות", ועל כן היתה השפה העברית שגורה בפיה. עסקי המשפחה עלו ופרחו והם נחשבו למשפחה בעלת אמצעים, שיכלה גם להעניק לבניה ובנותיה חינוך יהודי טוב.
בשנת 1934 כשהיתה בת שבע-עשרה, עלתה חנה לישראל. שתיים מאחיותיה עלו זמן קצר לפניה. את הלילה הראשון בארץ עשתה חנה ביגור. למחרת נסעה להצטרף לאחיותיה בגבעת ברנר. לאחר כשנה שבה גרה בגבעת ברנר, עברה חנה ליגור. מכיוון שידעה עברית יכלה להשתלב מיד בעבודה, והחלה לעבוד בחליבה ברפת. לאחר מספר חודשים עברה למטבח.
בתקופה שלפני מלחמת העולם השניה יצאה חנה לשנת חופש בתל אביב, ועבדה שם לפרנסתה בבישול במסעדה. בתל אביב הכירה את שלום שנקר. בתחילת המלחמה התגייס שלום לצבא הבריטי, בו שירת עד סוף המלחמה, וכל הזמן נשמר הקשר ביניהם. לאחר שחרורו מן הצבא הם התחתנו ועברו לגור בקיבוצו – נגבה, שם נולד בנם הבכור צביקה. לאחר כתשעה חודשים ארזו את מזוודותיהם ועברו ליגור. ביגור נולדו התאומות בת-שבע וזיוה.
כל משפחתה של חנה, מלבד שתי האחיות שעלו לארץ ואח אחד שהספיק להימלט לדרום אמריקה, נספתה בשואה.
כל ימיה היתה חנה עובדת, עסוקה ודואגת לכולם. היא בישלה לחברים ולמשפחה – במטבח של יגור ובבית. מספר שנים עבדה גם במטבח של סמינר "אורנים". חנה היתה בין אלה שמיסדו את ה"קלופס" ביגור ובצוות שהכין את ה"גפילטע-פיש" לחגים.
היא אהבה לקרוא והתעניינה בפוליטיקה ובמה שקורה בארץ. החֶברה היתה חשובה לה. בין שאר עיסוקיה השתתפה גם במקהלה של יהודה שרת.
חנה היתה ליברלית בהשקפתה על החיים הקיבוצים, וצפתה שינויים שיקרו כמה צעדים מראש. בשנותיה האחרונות התאכזבה מן השינוי החברתי העובר על הקיבוץ, כאשר כל אחד מסתגר בדלת אמותיו, ועקב הקשיים בראייה ובשמיעה הרגישה יותר ויותר מנותקת ובודדה, ועל כן היה חשוב לה שישאר קשר חזק בין ילדיה. ברבות השנים, כאשר קשתה עליה העבודה במטבח, היא עברה ל"אגרטל", ועבדה שם מספר שנים.
חנה שמחה והכירה תודה ליגור, כאשר לפני כשנתיים – עת התקשתה לטפל בעצמה – ניאות הקיבוץ לאפשר לה לעבור ולהתגורר בגבעת ברנר, שם היתה עטופה בחום, בכבוד ובאהבת בני משפחתה.
אתמול עם שחר היא נלקחה מאיתנו בהשלימה מעגלים בין גבעת ברנר ליגור.

אוהבים אותך, הילדים והנכדים.

יהי זכרה ברוך.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • מאז המטבח הישן

    57 שנים עבדה חנה שנקר בחדר האוכל. בפירוש חתיכת היסטוריה, אם תחשבו על כך שבישלה לילדים שכבר עברו את 60 שנותיהם.

    סביב שולחנות ערוכים במיטב המטעמים, רגל קרושה וכבד קצוץ, נערכה לחנה מסיבה. את האוכל בישלו תלמידותיה, להן העבירה חנה את סודות המטבח. ברכות בשם הצוות של אז ועכשיו נשא בני ברקן, וחנה סקרה את שנות עבודתה במטבח.

    תחילה דברי חנה:

    הגעתי לארץ בשנת 1935. בלילה הראשון ישנתי ביגור. הגענו באוניה איטלקית לבת-גלים שבחיפה. למחרת בואי נסעתי לגבעת ברנר, שם היתה לי אחות, והצטרפתי לנוער שבא מגרמניה, ואני בסך הכל בת 17. היות שידעתי עברית הצטרפתי ישר לעבודה. לא היה קל להתאקלם, בגלל הגעגועים הביתה. את ערכי הציונות רכשתי כבר בבית, בחו"ל, אבל ידעתי וחשתי שזאת ארצנו ואין ממנה חזרה.

    כעבור שנה באתי ליגור. רציתי לעבוד בחקלאות והתחלתי לעבוד ברפת – עבודה קשה שהתבצעה רק בחליבת ידיים. אחרי כמה שנים עברתי לעבוד במטבח, שנקרא בזמנו "המטבח הישן". העבודות ברובן היו בידיים שלנו בלבד, והחימום היה מתבצע בשני סירי חשמל פשוטים ביותר. כל עבודות הבישול התבצעו לפי המתכונת הפרימיטיבית ביותר… הייתי זו שהגיעה אחרונה, ולא היה לי מושג מה זה לבשל עבור כל-כך הרבה אנשים.

    כשליגור מלאו 13 שנים צוות המטבח נכנס למטבח החדש. חשבנו אז שזו המילה האחרונה של ההתקדמות הטכנולוגית לאותו זמן. כעבור זמן מה התברר שיש הרבה מגרעות במטבח החדש והתחילו בשיפורים שנמשכים עד היום. חוץ מהעבודה הרגילה בבישול השתתפנו גם בהכנות לחתונות, חגים ושמחות למיניהן.

    הנני מעריכה מאוד את הרצון לציין את עבודתי המסורה במטבח במשך שנים רבות. לאחרונה, כידוע לכם, עבדתי בפינת התינוקות, ונתתי סיפוק רב לאימהות הצעירות בקבלן את האוכל ממני. לאחרונה הרגשתי שאכן אני חייבת לסיים את עבודתי בפינה, וסיימתי פרק זמן של חיים שנמשכו 57 שנים במטבח…

    חנה

    ***

    והברכה בשם כולם:

    בשעה זו של שינויים, דרך חדשה והתמודדות על מקומו של ענף השירותים בפרט ביגור והשלכותיו על מהות הקיבוץ, התחסל לו ענף נוסף ששירת נאמנה את יגור במשך 70 שנה. ענף שכל ילד ביגור (אפילו הוא בן 65) זוכר לו את נעוריו – ממטבח הילדים עם ציפורקה, חיינקה, חנצ'ה ומי לא, דרך איחודו עם המטבח, בפינה הקטנה שמול הסיר הגדול, עם אטל וחנה, עד מקומו הנוכחי בקרן זווית עם חנה…

    אני זוכר עד היום איך העובדות לא ויתרו לנו עד שנגמור הכל, אפילו את התרד, ואיך הכף לא יצאה מהפה אם לא גמרנו. אכן, דרך אחרת היום. "לא רוצים – לא צריך. סימן שלא רעבים". ומי צודק? בכל זאת, ילדינו בריאים, יפים ולא רעבים.

    לחנה, שהצליחה להחזיק את הדגל אפילו ברגעים קשים, במחלות ואפילו בויכוחים לפעמים, אנו אומרים היום תודה!… נרים כוסית וניתן המתנה.

    בני ברקן

    יומן יגור, 14.5.1993

  • בסמינר החבֵרוֹת

    אני מרוצה שהשתתפתי בסמינר החבֵרוֹת. איש עבודה צריך לצאת פעם מהחולין. הסמינר מרענן אותך גם במה ששומעים וגם בפגישה עם אנשים חדשים מקיבוצים אחרים. המשקים צריכים להיות יותר פעילים בשליחת חברות לסמינרים…

    השתתפו בסמינר הרבה חברות מישובים צעירים, אשר ציינו שבגלל מיעוט הבנות אין אפשרות לחבֵרה לעבוד בחקלאות. הן תבעו גם קיצוץ בשעות עבודה עבור האם הצעירה. בסמינר דנו הרבה בבעיות העבודה של החברה, אבל טרם הציעו פתרונות מעשיים.

    הסבו את תשומת לבנו לצורך בקיום מגע בין הקיבוץ וישובי עולים בסביבה, גם ע"י חברות שתמסורנה מניסיונן לעולות, עקרות-הבית הבלתי מנוסות. רצוי גם מגע של ילדי משקים עם ילדי העולים. הרהרתי בזה שאנו, ביגור, לא עשינו אף פעם ניסיונות בכיוון זה – ואולי כדאי לנסות.

    חוויה עמוקה נתנו לי הערבים הספרותיים בסמינר: על אלתרמן הרצתה צביה כצנלסון, על פניה ברגשטיין הרצתה חנה קליגר, על השואה הרצתה שרה נשמית.

    חנה ט.

    יומן יגור, 18.11.1960