יהושע ונגר
יהושע גדל בברנוביץ', אשר בפולין, בבית אביו ר' זינדל הסנדלר, בית עמלני ודל, אבל אווירה של חכמה, אהבת ישראל ויהודים שררה בו. יהושע למד ב"חדר" ובישיבה וזמן מסויים למד גם תורה בבית מדרש של אנשי המוסר, תלמידיו של ר' ישראל סלנטר, בנווארדוק. מתוך כל זה צמח מעלה יהושע האיש בעל החוש לענייני ציבור ואדם.
בתוך מלחמת העולם הראשונה, עם הכיבוש הגרמני, נתן יד ולקח חלק בכל פעולה ציבורית בעיר, בענייני הג'וינט, הקהילה ותנועת הפועלים היהודית. היה בין ראשוני המארגנים של האגודות המקצועיות בעיר, והיה גם בין מייסדי תנועת צ.ס. צעירי ציון בעיר ובסביבה, והנוער שלה.
בשנת 1922 עלה לארץ ובמשך השנים עלו אחריו כל בני המשפחה, פרט לאב שנפטר ולא זכה. בארץ הצטרף לקבוצת "אחדות" בירושלים. על ידה נשלח להכשרה חקלאית לקבוצת טירה. אחר כך הגיע יחד עם קבוצת "אחדות" לגשר, שם מצא את יהודית רעייתו בחיים וב-1931 הגיעו לעזרה לפלוגת קלוסובה ביגור. תרומתו לליכוד חברתי של הפלוגה באותן השנים הקשות היתה רבה ביותר. ה"אבא" של הפלוגה – קראו לו.
כמו בקבוצת "אחדות" ובקבוצת גשר – גם כאן עבד בבניין ובמחצבות.
בשנת 1936 יצא בשליחות התנועה ו"החלוץ" לפולין, שם שהה שנתיים ובחזרו הביתה הוטל עליו תפקיד המזכיר. לאחר מכן עסק בהדרכת קבוצות ההכשרה והנוער השונות ביגור. בשנים שלאחר מכן – עבד בלול.
בזמן האחרון תקף אותו החולי והוא סבל קשות. התאושש מדי פעם ועבד מעט ונשא את סבלו בגבורה ובאומץ.
היה יהושע איש חברה ותנועה בכל רמ"ח וש"סה. וכאשר כוחותיו לא עמדו לו לעשות ממש, הרי בנפשו פנימה, ולפעמים בא הדבר לביטוי, נשא את דאגת הארץ, התנועה והקיבוץ.
בשנים האחרונות היה מהלך וכולו דאגה על הארץ והנעשה בה, הקיבוץ ודמותו, והמלחמות.
יהושע היה איש טוב. אוהב אדם ונוח לבריות, שחייו הזדהות תמיד.
ביום ה' ט' בטבת, כרע באחת והוציא את נשמתו בנשיקה.