יוסף (יוסקה) בארי
יוסקה (כזה היה כינויו בפי כל, מגדול ועד קטון) נולד בז'יטומיר שבאוקראינה בשנת 1893. לאחר סיימו את הגימנסיה שבעיר מולדתו יצא להמשיך בלימודיו באוניברסיטה (פוליטכניקום) שבקייב. האוניברסיטה בתקופה ההיא הייתה מקור של חיים ופעילות ציונית וסוציאליסטית תוססת, ויוסקה היה בין פעילי קבוצת הסטודנטים אשר הביאה את בשורת התחיה הלאומית, השפה העברית המתחדשת והשירה הישראלית לחוגי הנוער בעיר מולדתו. עוד בשנים שלפני פרוץ המהפכה התמסר הרבה לפעולה בנוער. השתדל להחדיר לתוכו את רוח ההיסטוריה הישראלית (קסמו לו בעיקר פרקי הגאולה שבתולדות עמנו). לאחר מכן שקע כולו בפעולה זאת ואף הפסיק את תלמודו.
עם פרוץ המהפכה היה בין מייסדיה הפעילים של קבוצת "על המשמר" בז'יטומיר שהוותה אחר כך את היסוד לתנועת "דרור" ברוסיה. בתקופה זאת היה גם פעיל ב"הגנה עצמית" של עירו, שנשתלבה כעבור זמן קצר במיליציה של העיר.
לאחר מהפכת אוקטובר, בסוף שנת 1921 עוזב יוסקה את רוסיה ועובר לפולין, שם שהה עד 1924. היה פעיל ב"דרור", עבד במרכז "החלוץ" בורשה ובקיבוץ גרוכוב. באפריל 1924 עלה ארצה. עם בואו ארצה נכנס יוסקה לחבורת "מעבר" בפתח-תקוה, משם עבר לייסד את פלוגת קיבוץ עין-חרוד שבזכרון-יעקב. לאחר מכן עבר ל"פלוגת חיפה" ומכאן הגיע בשנת 1926 ליגור. כאן עבד במקצועו – מדידה ובשאר עבודות.
בשנים האחרונות התבלט כמרכז הנהלת החשבונות של מחלקי תוצרת תנובה, ענף שליווה אותו מראשית הווסדו. דרש מעצמו תמיד, דרש והגשים. אך יחד עם זאת לא סגר את עצמו יוסקה בפינתו, בעבודתו, בענפו. היה ער למתרחש במשק. לא דילג על אף אסיפה, הרצאה, שיחה.
בתחילת שנה זו חלה יוסקה במחלה אנושה, גם אז פרפר בין החיים והמות, אך התגבר וחזר אלינו. מה שמחנו אז כולנו בראותנו אותו שוב בתוכנו. אך אהה, לא ארכו הימים, לפני מספר שבועות שוב חלה במחלה קשה. אתמול נותח ולא קם עוד.
ער ופעיל, צנוע ומסתפק במועט, איש העבודה ואיש האידיאה כל ימיו. ישר-לבב ותמיד דרך, שלם עם דרכו בקומונה ונאמן ביתה. היודעים כל החברים את מי ליווינו היום למנוחות עולמים? אילו פניני חיים טמנו באדמה הזאת? – – –