הראש והכובע
הודיעו לנו כי אפשר לקבל עבודה בבית הספר "כדורי". הגעתי לשם ובאתי בדברים עם המנהל. מדובר היה בכמה חלונות ומדפים. סיימנו את העיסקה ואני מחפש הזדמנות איך להגיע הביתה, כי תחבורה ציבורית משם לא היתה. למזלי הזדמנה שם משאית מעין-חרוד עמוסה חציר. הנהג הסכים לקחת אותי, אבל רק למעלה, על החבילות, כי תא הנהג היה תפוס. מחוסר ברירה טיפסתי על חבילות החציר והתחלנו לנסוע.
היו אלה ימי חורף, וכדי להתגונן מהקור העז ישבתי עם הפנים אחורה. עברנו את כפר תבור, וביציאה מהכפר הרגשתי כאילו מישהו הוריד לי את הכובע מהראש. לחרדתי הרבה ראיתי כי עברנו את שער הכניסה לכפר. היו שם שני עמודי בטון ועליהם קורת ברזל. רק מילימטרים ספורים הפרידו בין הכובע ובין המוות הבטוח.
בבואי הביתה הלכתי למחסן הבגדים לקבל כובע אחר. המחסנאית הסתכלה במחברת ואמרה: שמע חבר, אתה לא מזמן קיבלת כובע, היכן הוא נעלם? הפעם אתן לך כובע אחר, אבל שתדע לשמור עליו.
הבטחתי לה שלהבא אשתדל לשמור גם על הכובע וגם על הראש…
***
נו, תגיד אתה
בזמן המאורעות חיפשנו אפשרויות לקבל עבודות חוץ בסביבה הלא רחוקה. והנה הופיע מושבניק מנהלל שהגדיל את ביתו והזמין אצלנו חלונות ודלתות. גם התחייבנו להביא אליו את עבודות הנגרות.
ביצענו את ההזמנה והיה עלינו להשיג זוג פרֵדות ועגלה, אבל זה לא היה כל כך פשוט. זה היה באביב, בעונה הבוערת בפלחה. אחרי השתדלויות רבות הובטח לנו זוג בהמות ליום שישי בצהריים. העמסנו את החלונות והדלתות על העגלה ויצאנו – ישראל אורנסקי ואני – לדרך.
עד קרית עמל נסענו בכביש, אבל משם היינו צריכים לעבור דרך השדות, כי בקטע הכביש ההוא קרו אז כמה מקרי רצח. עברנו את שדה יעקב, ובכיוון נהלל ירדנו בחלקת שדה במורד, ולאחר מכן היה עלינו לעבור עוד חלקה שהיתה מכוסה צמחיה גבוהה ויפה. לא חשדנו, כמובן, כי זוהי בִּיצה עמוקה, ועד שהספקנו להיווכח בכך שקעו הפרדות בתוך הביצה עד לברכיים. ניסינו בכל כוחותינו למשוך את העגלה לאחור, אלא שלא הצלחנו והפרדות שקעו יותר ויותר, והנה הן שקועות עד לצוואר והריתמות התחילו לחנוק אותן.
איכשהו הצלחנו להתיר את הרתמות ואנחנו עומדים מיואשים באמצע השדה, רחוק מיישוב, ביום שישי לפנות ערב, ואין מציל. מה עושים? השמש כבר שוקעת ובסביבה משתוללות כנופיות ערביות.
והנה, כאשר אנחנו עומדים חסרי אונים, הופיעו לפתע מושבניקים מכפר יהושע שעבדו בקרבת מקום, והם כמובן נחלצו תיכף לעזרתנו. הם רתמו את הבהמות שלהם לעגלה שלנו מאחור ובכוחות משותפים הצלחנו להוציא את העגלה והפרדות מהבוץ.
אפשר לתאר את שמחתנו וכמה שהודינו להם.
חזרנו הביתה בשעה מאוחרת. למחרת פגש אותי החצרן האחראי על האורווה ושאל אותי: איך הצלחתם כל-כך ללכלך את הבהמות? תגיד אתה – צריך לתת עגלה לנגרים?…
ישראל פרנקל
יומן יגור, 3.8.1972