מפי אליעזר כץ
בן-דוד של מנחם
מנחם נולד בעיר שטרסבורג ב-12.5.1911 וחי שם עם משפחתו עד מלחמת העולם הראשונה. כשאלזס לורן עברה לרשות צרפת החליטה המשפחה, כמו כל ה"גרמנים" הטובים, לחזור למולדת – לגרמניה. הם עקרו לעיר גיזן וחיו שם ברווחה. מנחם היה הצעיר במשפחה. היו לו שתי אחיות בוגרות והוא זכה להרבה אהבה ופינוק. הוריו היו אנשים נהדרים והמשפחה חיה מאוד יפה. אמא נפטרה בגיל צעיר. מנחם, למרות הכל, לא התפנק. הוא היה ילד חביב, חברותי מאוד, ואופייני לו היה שכל מה שרצה לעשות עשה ביסודיות, ברצון ובהתלהבות גדולה.
– – –
בגיל העשרה, אחרי הבר-מצווה, נעשה מנחם דתי מאוד, שלא כמו משפחתו, שהיתה מסורתית אבל לא כל-כך דתית. מנחם היה הולך אחרי שעות הלימודים אל הרבי והמורה לעברית, מניח תפילין, מתפלל, ממש אורתודוכסי. הוא עשה זאת ביסודיות כי כך החליט. עם השנים זה נפסק.
הזמנים נהיו קשים, התקרב המשבר הכלכלי וזה השפיע על העסקים ומנחם הלך לעבוד. הוא מצא עבודה בחברה לשיווק שמנים, וגם פה, כמו בכל דבר, הוא התמסר לעניין, נסע למוסכים למכור שמנים וידע לשכנע ולקדם את המכירות. מנחם היה תמיד שמח ועליז והרבה צחקנו באותם זמנים.
אשר לספורט – היינו בקבוצת ספורט בגיזן. מנחם התמסר לריצה, וכמו בכל דבר הוא מאוד רצה להצליח. הוא התאמן הרבה ונעשה אחד הרצים הטובים בקבוצה למרחקים קצרים. הוא רץ ל-100 מטר 11.6 שניות, שזאת היתה תוצאה מצויינת. היה לו תמיד רצון עז להצליח.
כך נמשכו החיים, עד שהגיע המשבר הגדול, כשהיטלר והנאצים עלו לשלטון והחלו הדאגות מה יהיה איתנו. למשפחת וטרהן נשארו עוד קשרים בצרפת, ובסוף 1933 הצליח מנחם לעבור לצרפת לעיר ליאון. במשך כשנתיים לא נפגשנו, ונדמה לי שעברה על מנחם תקופה לא קלה. הגעגועים הביתה (למרות שאבא שלו שמר על קשר איתו), והשפה החדשה – צרפתית, למרות שלמד אותה די במהירות. מנחם מצא עבודה בביח"ר לכובעים.
בסוף 1935 כתב לי מנחם מכתב להכשרת "הסלע" בדרום צרפת, ואני דאגתי שהוא יבוא אלינו להכשרה. שם נעשה מנחם חלוץ טוב וציוני נלהב, למרות שעד אז לא ידענו הרבה על הציונות. מנחם עבד ברפת וקיבל את היסודות הראשונים בעבודה זו. אחרי שנה וחצי עלה לארץ ואז גם נפסקה כל תנועת "החלוץ" בצרפת. מנחם הגיע ליגור והצטרף למשפחה. מלבדי היו כאן מרים ומכס בריט, הרברט ופרידל כהן, והיה נחמד שבזמנים אלה היינו ביחד.
מנחם נכנס אז לעבודה ברפת ביגור, למרות שהרבה עוד לא הבין בעבודה זו. הוא נכנס בצורה האופיינית לו, עם רצון חזק והרבה אהבה לכל דבר שהוא עשה. הוא למד את המקצוע והיה לאחד הרפתנים הטובים והמסורים. קטוביץ' אהב אותו כמו הילד שלו. קטוביץ' ואבא הכירו את העדר ואת הייחוס של כל פרה טוב מכולם.
ואז נדרש רפתן לקבל את תפקיד המזריע ופנו אליו. היו אז זמנים קשים, ימי המאורעות, הסכנות בהרי אפרים ובעמק היו גדולות. המזריע שמנחם היה אמור להחליפו נרצח ע"י ערבים. אתל התנגדה לכך ומנחם היה בהתלבטות קשה ובא אלי להתייעץ. אני לא יכולתי לומר לו ללכת, אבל אמרתי לו שזה מקצוע מעניין ביותר בשטח זה. "אם תלך לזה תישאר ותלמד את המקצוע". ומנחם החליט לקחת זאת על עצמו והצליח מאוד במקצועו.
חיינו ביגור. היינו נפגשים בשמחות ובכל האירועים עד שעזבנו את המשק ואז נפגשנו פחות, אבל המשכנו לשמור על קשר. אחת השמחות הגדולות של מנחם היתה כשאבא שלו, יוליוס, הצליח בדקה ה-90 (ב-1939, לאחר ליל הבדולח) לעלות ארצה ממחנה ריכוז, וזאת בשל סרטיפיקט שאתל ומנחם שלחו מיגור. זו היתה אחת השמחות הגדולות של מנחם.
אבא שלכם היה איש משפחה למופת. כשהוא דיבר עליכם ועל הנכדים זו היתה גאווה מיוחדת. זה בא מהבית. הבית שלו היה חם ומשפחתי ואת זה הוא הקרין על המשפחה שהוא בנה. מה שאבא עשה הוא עשה באהבה, בשלמות וברצון. הוא מצא בכל דבר את היפה והטוב.
יהי זכרו ברוך.
אליעזר כץ