מרדכי בנארי
מרדכי נולד בשנת 1901 בכפר ליביצין שבאוקראינה למשפחה מסורתית-חסידית וברוכת ילדים. לאחר הפרעות שהיו ביהודים ובהשפעת האח הבכור, הגיעה כל המשפחה אל הציונות ואל הרצון לעלות לארץ-ישראל. בשנת 1922לאחר מספר שנות נדודים, הגיעה המשפחה לארץ וכמעט כולם התיישבו בקיבוצים. מרדכי שמר תמיד על דרך מחשבה עצמאית, שאינה שבויה וכרוכה באידיאולוגיה כלשהי וכך גם בחר בקיבוץ כדרך חייו, אף על פי שלא היה בקיבוץ-הכשרה לפני כן ולא הוכשר לחיים אלה טרם עלייתו ארצה. כמי שהתנסה בהגנה עצמית במקום הולדתו, היה פעיל בהגנת הישוב משנתו הראשונה ביגור. לאחר מלחמת העולם השנייה יצא בשליחות ה"הגנה" לגרמניה. מרדכי מילא תפקידים מרכזיים במשק, בעירנות גדולה חי את כל המתרחש בקורה סביבו ולשיקול דעתו היה חלק רב בהכרעות בעניינים שונים בחיי יגור. עבד בכרם, בפרדס ובפלחה, אולם העבודה שלוותה אותו כל חייו הייתה עבודת ידיים בבניין. אהב את היצירה ובנייה באבן והמשיך בכך כחצרן, בסלילת כבישיה ומדרכותיה של יגור, בבניית גדרות ומעקות אבן ושיפור מראה חוצותיה של יגור. בשנה האחרונה עבד בטובופלסט והיה מרוצה שעדיין כשרות הידיים לעבודה יוצרת.
סבא מרדכי הרגיש עצמו כמי שנפל בחלקו מזל גדול, לחיות את חייו כשהמשפחה קרובה אליו והוא חש אהבה וקשר עמוק אל כולם. תמיד היה אומר: "מה עוד יכול אדם לדרוש מהחיים כשיש לו בנים כאלה ומשפחה אוהבת כזאת?"
ואנחנו, איך נתאר את אהבתנו לסבא? אולי צריך לחפש בהר אבני סלע יפות וחזקות, התואמות לידיו של סבא ובהן למצוא את המילים, שיתארו את האהבה הגדולה, שזרמה בינינו לבינו. באיזו שהיא פינה, בחלומות, רצינו לראותו לנצח, את הנחל האיתן שלנו, זורם ללא הפסק, את העץ עומד זקוף ושום כוח לא יוכל לכופף את צמרתו או לעקרו משורש.