משה-ארקה גרודמן
משה-ארקה נולד ב-1908 בעיר מריאמפול שבליטא, להוריו חיים ותמר, הילד השלישי מתוך שמונה, חמש בנות ושלושה בנים. לאביו הייתה נגריה ממנה התפרנסה המשפחה, ומשה-ארקה עבד מגיל צעיר לצד אביו ולמד ממנו את המקצוע. ב-1937, לאחר תקופת הכשרה בממל עם חבריו בתנועת "החלוץ", עלה לארץ והגיע ישר ליגור. ביגור החל משה-ארקה לעבוד בנגריה, אולם תוך תקופה קצרה ביקשוהו לעבור לעבוד במוסך. ללא ידע, תוך כדי עבודה, עם חושים טובים וידי זהב התאקלם במהירות, ולא חלף זמן רב עד שנעשה מרכז המוסך, תפקיד בו נשא במסירות וכשרון רוב שנות עבודתו ביגור. ידי הזהב של משה-ארקה וטוב טעמו הטביעו חותמם על כל מהלך חייו ומעשיו.
ביגור הכיר את חנה וב-1939 נשא אותה לאשה. ביתם הראשון היה צריף יפה ומיוחד, שמרפסת מקיפה אותו סביב, ליד עץ החרוב ב"שכונת פטרושקה", אותו בנה במו ידיו. "הצריף של משה-ארקה", כך נקרא ביגור, ובבית הזה נולדו בן-ציון, גיטה ותמר. בהמשך לצריף חנה "הג'יפ של משה-ארקה", ועל ידו בנה את שובך היונים, "השובך של משה-ארקה". בג'יפ היה משה-ארקה משוטט בשדות בין הכלים החקלאיים של יגור, מתקן, מחליף ומסדר מזריחה עד שקיעה. בג'יפ היה מפליג דרומה בשנות החמישים עם זלמן ישורון ז"ל, חברו הטוב, כדי לטפל בכלים שעבדו שם בשדות יגור, ובשבתות הצטרף אליו בן-ציון וכך מילדות, למד ממנו את עבודת המוסך.
בבית הכירו את משה-ארקה כאבא בבגדים הכחולים, בבגדי העבודה. בזמן הפנאי המועט טיפל ביונים. אהב להתרגע בספסל מול השובך. עם הגיעו מהעבודה היונים היו מקבלות פניו, עפות סביבו ויושבות על כתפיו. הוא אהב להתבונן בהן, וניסה להדביק בהתלהבותו את ילדיו ונכדיו.
מהמסירות של משה-ארקה וטוב ליבו נהנו רבים, חברים ואנשים מבחוץ שקראו לו לחילוץ ותיקון. משה-ארקה יצא בכל שעה, ועזר לכל אחד מכל הלב וללא חשבון. כך הכיר והתידד עם אנשים רבים. לידידיו הוא זכור בלחיצת היד החזקה והטפיחה החמה. באותה לחיצת יד חזקה וחמה היה פוגש את נכדיו, ובעיקר את הגדולים שבהם.
חנה ומשה-ארקה זכו באחד עשר נכדים, כולם בנים, כפי שנאמר ביגור – למשה-ארקה נולדים רק נכדים-בנים. בכולם היה גאה והם היוו לו מקור לאור ואושר. לאחרונה זכה להגיע לחתונת נכדו הראשון עמית, ואמר אחר כך: התאמצתי מאוד כדי להספיק ולזכות.
שלוש נקודות ציון קשות היו בחייו של משה-ארקה ביגור: ב-1943 נפצע קשה בשריפה במוסך. במשך חודש שכב בבית חולים "רוטשילד" כשחייו בסכנה. הודות לטיפולה המסור של חנה ולכוח הרצון האדיר שלו החלים. לפני עשרים ושתיים שנה נהרג מאיר ז"ל, בעלה של תמר, בתאונת טיסה. משה-ארקה אהבו כבן, ולאחר מותו הפסיק ללכת לחדר האוכל ולהשתתף בארועים ציבוריים. הכאב הזה ליווה אותו עד יומו האחרון. לפני מספר שנים הפסיק משה-ארקה את עבודתו במוסך. לאחר שנים בהן לא הפסיד יום עבודה, ולא ידע מהו חולי, נאלץ לוותר. בעקשנות ובאומץ התמודד עם ניתוחים שעבר מאז, ולא רצה בשום אופן להכביד ולהיות תלוי בזולת.
אנו נפרדים ממשה-ארקה באופן טרגי ומכאיב. למרות שכה קשה לחשוב עתה מעבר לכאב, הבה נזכור את שנותיו היפות של משה-ארקה, את ידי הזהב, מסירותו וטוב ליבו, באמצעיום תרם והשפיע על משפחתו ובית יגור.