ראיון עם משה עמיר
בימים אלה קיבל משה עמיר את תעודת "יקיר הפועל" בטקס מיוחד שהתקיים בעכו. לכבוד מאורע זה נתקיימה במועדון הצעירים מסיבה צנועה, בלי להודיע עליה קודם לבעל השמחה. בלה הוכנסה בסוד העניין, ולמשה הודיעו כי מתקיימת ישיבה במועדון, בה הוא צריך להשתתף. רבה היתה הפתעתו של משה כאשר ראה את כי "המי ומי" בספורט היגורי, וכן קבוצת ילדי בית הספר, כאשר כולם מסובים סביב שולחנות ערוכים בכיבוד קל.
את המסיבה פתח אמנון מאירי, באומרו כי התאספו כאן ספורטאי יגור בעבר, בהווה ובעתיד, כדי להביע את הערכתם למשה עמיר על פועלו בשטח הספורט במשק. משה השיב במילים נרגשות וסיפר קצת זיכרונות מימים עברו. מארגני המסיבה הגישו למשה שי, וילדי בית הספר הגישו זרי פרחים לבלה ולמשה.
ראיון זה מוקדש לפעילות הספורטיבית ביגור וחלקו של משה עמיר בה.
מתי התחלת להתעניין בספורט?
עליתי ארצה בשנת 1922 מוורשה-פולין. תחנתי הראשונה בארץ היתה כפר יחזקאל, לאחותי, שעלתה ארצה בעליה השניה… שם נוסד באותן השנים סניף של "הפועל" ושל "הנוער העובד"… אני הייתי חבר הוועד המחוזי, יחד עם שמריה גוטמן… אם אינני טועה היה זה בשנת 1925.
יש לחשוב כי מרכז הפועל נוסד באותן השנים. אני נזכר שעמדנו אז בקשרים עם המֶרכז, והמאמן הראשון של הפועל כפר יחזקאל נשלח אלינו ע"י המֶרכז מהפועל פתח-תקוה. יתכן כי היינו אז הסניף הראשון המאורגן של "הפועל" בעמק יזרעאל.
מהן הפעולות הספורטיביות שעשיתם אז?
התעמלות, רכיבה על אופניים וכן משחקים שונים. אגב, כבר אז התחלנו לשחק כדורסל. אינני זוכר איך משחק זה הגיע אלינו. מובן מאליו כי היה פרימיטיבי מאוד, פשוט לא ידענו את הכללים. במקום צוות של חמישה שיחקנו אז שבעה. גם המגרש לא היה מודרני ביותר. לקחנו שטח פנוי באמצע המושב, שמנו שני עמודים וחישוקים של חבית דג מלוח – והרי מגרש כדורסל כדת וכדין.
מתי התחלת את פעילותך ביגור?
הגעתי ליגור בשנת 1932, לאחר שנתיים בגבעת השלושה… באתי ליגור עם אופניים, שהיו אז הראשונים במשק, וכן בחולצת "הפועל" שלפיה תפרו בפלוגה חולצות כאלו למשתתפי כינוסי "הפועל" שהתקיימו אז. פעילות ספורטיבית בפלוגה או במשק לא היתה אז, להוציא פעולות ההגנה שהיו קשורות ב"הפועל". היו גם צעדות לקראת האחד במאי וכן צעדות במסגרת פלוגות "הפועל" של חיפה. פעולה ספורטיבית ממש התחילה עם בואו של גרשון קופלר ז"ל למשק.
המשחק העיקרי ביגור באותו הזמן היה הכדורגל… זה היה בשנת 1934. מגרש הכדורגל היה אז קרוב למוסך של היום, במקביל לכביש כפר חסידים. שיחקו אז חברים מהמשק, והיו באים הרבה אנשים לחזות במשחק….
בשנת 1956 התחילו משחקי הכדורגל במסגרת ההתאחדות לכדורגל. המגרש הראשון היה באותו מקום שהוא נמצא עכשיו, במקביל לכביש. אחר-כך קיצרו אותו ובנו על ידו את מגרש הכדורסל.
מתי עברת לטפל בכלל הספורט של יגור?
את משחקי הכדורגל הפסקנו בגלל התפרעויות על המגרש שלנו, וגם בגלל תקלה במשחק מסויים, שלא באשמתנו. הוחלט אז לאחד את כל הפעילות הספורטיבית ביגור למסגרת אחת. בעיקר שלט אז משחק הכדורסל. הוא התחיל בשנת 1948. היו שתי קבוצות עיקריות, של בנים ושל בנות. אגב, קבוצת הבנות שלנו הגיעה לאליפות המדינה, ואותו הדבר גם הנוער בכדורסל…
כעת יש לנו, כידוע, קבוצת כדורסל בלאומית, גבת-יגור, משותפת עם כמה משקים. קבוצת הכדורסל של יגור נמצאת עכשיו במקום ראשון בליגה א'… יש ליגת נוער, ליגה לילדים, ועוד היד נטויה. יש לנו קבוצת שחיה, התעמלות בנות, משחקי שחמט וכן קבוצת קט-רגל… אנו משתתפים גם בפעולות עממיות כגון צעדות, מירוצים, צליחת כנרת ועוד…
אני מרכז מבחינה כספית, ובעיקר מבחינת ייצוג כלפי המוסדות בחוץ את כל הפעולות הללו. לכל ענף וענף יש אחראים… יש לציין את ההיענות הטובה במשך כל כהונת המזכירויות, במידת היכולת, לצורכי הספורט.
יומן יגור, 1.4.1977