משה פורציה
נולד 29.1.1905
נפטר 27.4.1992
משה פורציה נולד בעיירה רובנה שעל גבול אוקראינה, במשפחה בורגנית שהייתה מקורבת לשלטונות. אביו ניהל רשת ענפה של עסקי נפט ושהה רוב הזמן במוסקבה לרגל עסקיו. המשפחה חיה בכפר באוירה מתבוללת, וללא קשר עם מנהגי ישראל. משה היה נער חזק, אשר השתמש בכוחו הרב רק כדי להציל קטנים וחלשים. מעבר לזה ולכדורגל, עימותים של כוח לא עניינו אותו. הוא אהב לקרוא ולהשתפך בכתיבה, והרבה לכתוב שירי אהבה רומנטיים, וקטעי פרוזה נרגשים. בהיותו בן 15 ברח מהבית, התחזה לבן 18 והתגייס לצבא בודיוני להגנת המהפכה. אחר כך היה חבר בקומסומול והזדהה עם ערכיו בכל לב. אך כשנתקל בגילויי שחיתות בצמרת המפלגה, החזיר את כרטיס החבר שלו, ונאלץ לברוח כדי שלא ייתפס. לאחר תקופה קצרה יצא להכשרה בקלוסובה. וכאן חלה המהפכה בחייו: הוויה יהודית, ערכים של צדק, שויון ואנושיות, ומעל לכל – חיי עבודה וצניעות, ומימוש יומיומי של עקרונות. מאז לוותה אותו קלוסובה תמיד כסמל לעולם של ערכים נעלים.
בשנת 1929 עלה ארצה והתיישב ביגור, ומכאן ואילך הזדהה כל כולו עם העשייה הציונית והקיבוצית.
פורציה היה תמיד מן המתנדבים בעם. הוא התנדב לעבודה בסדום, לעין חרוד, לצבא הבריטי, לעבודה בנשר ולעזרה במלכיה. הכל בהתלהבות ובדבקות. כשקשר את גורלו במוניה, היה נאמן לה בכל ליבו, אך את ההתנדבות לצבא הבריטי עשה מאחורי גבה.
פורציה ומוניה גידלו את חנה, דוד וספה, ואת משהל'ה יחד אתם.
במשך השנים המשיך פורציה לתת ביטוי ברוסית לכשרונו הספרותי. הוא התכתב עם נקרסוב, וקטעים מפרי עטו שודרו בקול ישראל ברוסית. פורציה היה צמא שיחה וחברה וחיפש תמיד אוזן קשבת ולב פתוח. בשנים האחרונות ביקש את קרבתם של עולים מרוסיה מתוך רצון להעניק להם חום ולשוחח ברוסית. הוא היה מאושר לתת מכל הלב לכל אחד, גלידה, משקה, צנימים – הכל. חומרנות הייתה רחוקה ממנו, הוא לא החשיב כסף, ולא ידע לעשות חישובים תועלתיים.
כשהיו שואלים אותו: "מה שלומך, פורציה?" הוא היה עונה: "אתה יודע, עיניים אין לי, אוזניים אין לי, רגל אין לי, אבל ברוך השם ראשי צלול וקולי עדיין רועם". וכך הזדקן בינינו – מלא הומור וחיוניות, מאושר בחלקו, תמים, מוקף באהבה ובטיפול המסור של משפחתו והסובבים אותו.
אתמול עוד עבד ב"אגרטל", וכבר – איננו עוד.
פורציה נפטר בשיבה טובה.