משה קרדוש
בליל הסדר, אור ליום א' דפסח תש"י, בשעה 4 אחר חצות, הוציא את נשמתו, לאחר מחלה ממושכת, חברנו משה קרדוש.
הובא לקבורות היום, ט"ז בניסן תש"י, ביגור.
בן 45 היה במותו.
לא האריך ימים חברנו משה קרדוש. במיטב שנותיו הלך מאיתנו. הביוגרפיה הקצרה שלו משקפת את טלטלת דורנו זה, דור עקוב מדמים.
משה נולד בהונגריה להורים בעלי משק חקלאי. בית הוריו מעורה ועמד כאילו איתן בארץ זו הדשנה והשלוה והשופעת כל טוב, ועם התבגרותו נשאר משה לעבוד במשק הוריו. ברם לא ארכו ימי השלוה. יהודי הונגריה נאלצים לעזוב את החקלאות, מנשלים אותם מהקרקע ומשה עובר לעבודה בבית-חרושת למוצרי חשמל. עם גבור השפעת הצורר הנאצי בהונגריה, מגייסים את היהודים ל"פלוגות העבודה". גם משה מתגייס וטועם את טעמה של החזית.
ממחנה העבודה הוא עובר למחנה-ריכוז בארץ הדמים הטמאה, היא גרמניה. במחנה הריכוז הנאצי נפגע משה במחלת לב קשה, שממנה סבל עד יומו האחרון והיא גם הכריעתו.
והנה בא יום השחרור, היום המקווה, משה חוזר להונגריה, אך מה רבתה מועקת הלב עת הוא מוצא את ביתו – קינו הרוס, כל משפחתו הוגלתה לאושוינצים והושמדה.
כיסופי הגאולה הטמירים מקבלים את ביטויים הברור, הדרך ברורה ומובילה ארצה. אם יש טעם להתחיל בחיים חדשים, להתחיל הכל מחדש, הרי זה רק במולדת האחת והיחידה.
יחד עם אחיו, חברנו דב, יוצא משה להכשרה חקלאית בהונגריה ועובר את דרכו לארץ כמעפיל.
ב-1946 הוא מגיע לחופי הארץ באניה "כנסת ישראל", אך זוכה לדרוך על אדמתנו רק בספטמבר 1947, אחרי שהותו כשנה בקפריסין. אלינו הוא בא אז יחד עם קבוצה ניכרת של יוצאי הונגריה, חבריו למחנות.
בבואו אלינו נמשך משה קודם כל לענף האהוב עליו – לחקלאות, אך נאלץ לוותר למחלתו ועבר למלאכה, תחילה בבית-החרושת לקופסאות פח ולבסוף בפחחית הבית.
שנתיים ומחצית השנה התהלך איתנו משה ובמשך הזמן הקצר הזה, באופן יחסי, הספיק להתבלט בעדינות נפשו, תום לבבו ויושר דרכו. מן המצניעים-לכת היה, איש שקט ושליו, נשא את נטל יסוריו ללא טרוניות. כל איש יגור אשר פגשו בדרכו במשק, ידע והכיר את כל טוהר נפשו הרב, מסירותו ואחריותו.
לא זכה משה להאריך ימים איתנו, במיטב שנותיו נקפד פתיל חייו.
יהא זכרו ברוך.