בית הורי ברפלובקה אשר בווהלין היה כעין אי ארצישראלי בעיירה. כל הבנים והבנות בביתנו למדו וידעו עברית ושאפו לעלות לא"י. מבין תשעת הילדים שהיו בביתנו זכו שמונה לעלות, ורק אחינו הצעיר לא הספיק לעלות ונספה עם הורינו בשואה.
הייתי חברה ב"השומר הצעיר" ופעילה ב"קן", אך בשלב מסויים, בשנת 1930, חשתי שעלי לעשות מיד צעד ממשי לשם עלייתי ארצה. החלטתי לצאת מפולין בכל המהירות – ויהי מה. בחרתי לצאת לקיבוץ הכשרה כללי, מתוך דחף פנימי. עזר לי בכך אריה אברך ז"ל, שנזדמן באקראי לעירנו.
לאבי היה בית מלון ומפעם לפעם היה יוצא לתחנת הרכבת לפגוש אורחים הבאים להתאכסן בעיירה. ידוע היה שסימן ההיכר בלבושם של צעירי "החלוץ" הוא מעיל עור, וכל בעל מעיל עור הוזמן על-ידי אבי לבוא אל ביתנו. כך פגש שם אבי גם את אריה אברך והביאו אלינו. אברך היה אז מזכיר המועצה הגלילית בווהלין, וסיפרתי לו על החלטתי. כעבור זמן-מה קיבלתי ממנו "אישור" לצאת להכשרה בקליבן, פלוגת קלוסובה.
בקליבן נמצאו אנשים מעטים והעבודה היתה במנסרה. במקום היה גם בית הבראה לחולים ולנופשים מקלוסובה, ואף שם עבדו כמה מהחברות של הפלוגה…
עשיתי בקליבן שבועות אחדים. סודרתי לעבודה במנסרה, במיון "פרקטים", אך כעבור זמן-מה פחתה העבודה ונאלצנו להעביר את אנשי הפלוגה למקומות אחרים.
נשלחתי לדומברוביצה ושהיתי בה חודשים מספר. התנאים היו קשים, ידענו ימים של רעב. העבודה לא הספיקה לכולנו ונתקבלה החלטה לאשר את החברים לעליה ולשלחם לבתיהם, שיחכו שם עד שיתקבלו סרטיפיקטים… אני התנגדתי להחלטה זו. אמנם לא הייתי בקלוסובה אך הזדהיתי בכל לבי עם עקרון ההכשרה הקבועה, כמקובל בקלוסובה, כדרך לכל חלוץ עד עלייתו לארץ.
בו בזמן נמצאה עבודה למספר חברים בקרושין, מקום נידח ביער, מרחק של 25 ק"מ מדומברוביצה. נשלחנו לשם 20 איש, 16 בחורים ו-4 חברות. גרנו בצריף קטן. המיטות היו מסודרות כאצטבאות זו על זו, והמיטה שלי היתה על אחת האצטבאות העליונות.
עבודתנו היתה במנסרה ואני התמחיתי במיון "פרקטים". עבדנו בקבלנות ויום העבודה נמשך הרבה שעות, אך המשכורת שקיבלנו היתה טובה למדי, בתנאים ההם. אחרי יום עבודה ארוך, בשובי לצריף שלנו הייתי עולה למיטתי אשר למעלה, ושוקעת בקריאת ספרים. אז עשיתי לראשונה הכרה עם ספרות אידיש, וכן נמשכתי לספרי עיון בבעיות הציונות הסוציאליסטית. עבודה וקריאה מילאו את כל חיי. באופן כללי היתה לי הרגשת בדידות בחברה שבתוכה חייתי…
בשנת 1932 באה עליית ה"מכביה". ביום בהיר אחד בא אלינו חיים-לייב פיש, פנה אלי וקרא לי לצאת איתו אל מחוץ לצריף, והודיע לי בחשאי שאושרתי לעליה לארץ באופן בלתי-ליגאלי ועלי לצאת איתו מיד לדרך. החברים בקרושין לא ידעו כלל "מה הולך פה". רק אחר-כך נודע כי האישורים לעלייה זו הועברו בכל המקומות באורח סודי, לפי קביעת המזכירות המרכזית בקלוסובה, בסמכותו של מרכז "החלוץ", מטעמים מובנים.
מיד חזרתי לצריף ונטלתי את המזוודה שלי עם חלק מחפצי האישיים, והלכתי עם פיש לתחנת הרכבת באנטונובקה, שהיתה במרחק של 27 ק"מ מקרושין. את המזוודה שלי תלינו על מקל ושמנו על כתפינו, וכך צעדנו שנינו ברגל דרך יער, עד שהגענו עם חושך לתחנת הרכבת, משם הגעתי לרפלובקה, לבית הורי, להפתעתם הגמורה.
הדבר היה בחודש ינואר 1932, וכיוון שעליית ה"מכביה" נקבעה לימי הפסח – יצאתי עוד בינתיים לוורבה, ואף שם המשכתי בעבודות במנסרה. שם פגשתי חברות רבות מקלוסובה, בתוכן גולדה מינץ, ז'ניה מנדל ועוד.
בחודש מרץ 1932 נשלחתי סופית הביתה, להכין את הניירות שלי ולעשות את כל שאר הסידורים הדרושים לקראת העלייה לארץ, ובסוף החודש הגעתי עם עליית ה"מכביה" לארץ.
סונקה גרובר
יגור, אוקטובר 1975
בתוך "ספר קלוסובה", עמ' 192