צביה גורדון
צביה נולדה בשנת 1912 בעיירה הקטנה ייזנה שבליטא. הייתה בת למשפחה עשירה, והיא הצעירה בבית הוריה. בהיותה בת 5 נרצח אביה בידי הבולשיביקים שעלו אז על ליטא.
מעמדה החברתי, השכלתה ואופיה עשו אותה בעיירתה לאדם משפיע, אשר הדרך לפעולה רחבה פתוחה לפניו. השכלתה הייתה בינונית, בגימנסיה עברית בקובנה – בירת ליטא. צביה סרבה להמשיך את הלימודים
באוניברסיטה על אף דרישות בני משפחתה. בכל חום לבה התמסרה לתנועת ארץ ישראל העובדת. יסדה סניף "החלוץ" בעיירתה באמצעים הכספיים שלה, ובכשרונה הארגוני קיימה את הסניף הזה.
בשנת 1932 יצאה להכשרה בחווה החקלאית קלינובה, משם עברה להכשרת החורף בקיבוץ העירוני בממל. בהכשרה התבלטה כאדם בעל הרגשת אחריות חזקה. תוך הכרת חובתה היא, רגילה הייתה לדרוש מאת כל חבר אחריות לקיבוץ, לחברה, לאידיאה ולכלל.
בסוף שנת 1933 עלתה ארצה. מתחילה נשלחה לפלוגת הקיבוץ בנס-ציונה והייתה שם כ-6 חודשים. באוגוסט 1934 הגיעה ליגור.
ביומן יגור, ב-7 בינואר 1938 נכתב:
בידי אסון מר ומפתיע נלקחה צביה, ואנו עומדים מזועזעים על קברה של חברה צעירה מחברתנו, אשר נקטפה בדמי ימיה, בת 25 לחייה.
ב-1938 עם שחר, בתום ליל השמירה, חזרה צביה גורדון לחדרה. הייתה כנראה, עייפה ולא סרה לחדר-האוכל. הלכה ישר לחדר. בהיותה על מרפסת צריפה, נפלט באיזה אורח נעלם כדור מהרובה ופצע
אותה פצע מות בחזה. הכדור פלח את אחת מריאותיה. מתבוססת בדמה נאספה אל החדר. הייתה בהכרה. מיד הוגש לה טיפול. הובהלה מכונית של "מגן דוד אדום" אשר לקחה אותה ל"הדסה" בחיפה.
בדרך יצאה נשמתה בגלל שפך דם פנימי – – –
כל עבודה שבתה במחנה במשך היום המר הזה. אבל ודומיה השתררו בכל הפינות.
ב-3:30 אחר-הצהריים ליווה אותה כל הציבור אל בית עולמה – – – – – –
ויומיים אחר כך נכתב ביומן:
כל המשק בא ללוותה אל בית עולמה. על קברה נאמרו דברי פרידה על ידי אידלסון. עמד על האופי המיוחד של היישוב שלנו והאדם בתוכו, שאין מי שיסכים להיות מוגן, אלא שכל אחד תובע את זכותו להגנה. כזאת היא מלחמת החבֵרה על זכותה להשתתף בהגנה.
היא היתה חברה נאמנה וקיבלה עליה כל תפקיד שהוטל, וככה קיבלה על עצמה גם את תפקיד ההגנה.
במקרה זה של מוות אכזרי ועיוור יש משהו מן הסמל בשביל כל חיינו.
עוד קבר זה נוסף על בית הקברות שלנו והוא מביע באופן כה טרגי תוכן מיוחד שבחיינו.