רות עשת

17/04/1914 - 18/08/1984

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"א ניסן התרע"ד

תאריך פטירה: כ' אב התשמ"ד

ארץ לידה: גרמניה

שליחות תנועתית: תק"מ

מקום קבורה: יגור

מסמכים

לא מצורפים מסמכים

משפחה

בן/בת זוג: יצחק עשת

בנים ובנות: ראובן עשת

נכדים ונכדות: איל עשת, מתן עשת

רות עשת

רות נולדה ב-17.4.1914 בקרלסרוה שבגרמניה למשפחה מסורתית. התחנכה בתנועת נוער ציונית "קדימה–הבונים". יצאה להכשרה חקלאית בצרפת ועלתה לארץ יחד עם יצחק, בינואר 1934. מיד עם בואם הגיעו ליגור וכאן נולדו חגית, ראובן ורפי. ביגור עבדה רות במשך שנים באריגה וניהלה את מפעל "גיזה". לאחר מכן הייתה אקונומית במטבח החברים ובמטבח הילדים. גויסה לועדת המטבחים של הקיבוץ המאוחד. עם שובה הביתה נכנסה לעבוד בלגין כמזכירת המפעל. התמסרה למילוי תפקידה בלב ונפש. השתקעות זו במילוי התפקיד המוטל עליה, ולו גם על חשבון הזנחת עניינים אישיים ומשפחתיים, אפיינה את דרכה. גם בתקופת מחלתה האחרונה, לא ויתרה על קשר עם לגין, אם בשעת עבודה בו, ואם בלקיחת חומר הביתה.
בתחום החברתי זכורה לרבים תרומתה של רות במשך שנים לארגון חתונות בעצה ובמעשה. בכלל, הייתה נכונה לייעץ ולעזור בתחומים שנתבקשה. הצטיינה בחוש אסתטי הן לגבי סביבתה והן בלבוש.
רות הייתה ספוגה תרבות לתחומיה השונים: ספרות, אמנות פלסטית מוזיקה.
נלקחה מאיתנו חברה מסורה ותובעת מעצמה.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • פגישות עם מרטין בובר

    פגישות עם מרטין בובר

    הקהילה היהודית של עיר מולדתי קרלסרוהה היתה אחת הקהילות הגדולות והפעילות בדרום-גרמניה. נוער העיירה גם הוא ינק מהאווירה ששררה בה. רוב הצעירים היו מאורגנים בתנועות הנוער השונות, ציונים, לא-ציונים וגם בלתי מוגדרים. גם אגודות ספורט יהודיות היו פעילות מאוד בעירנו.

    גדלתי במשפחה שומרת מסורת. בהשפעת אחד הדודים שלי באתי בגיל צעיר מאוד במגע עם הרעיון הציוני. הוא דאג שנקרא בבית את ה"יידישע רונדשאו" (בשפה הגרמנית כמובן), העיתון הרשמי של ההסתדרות הציונית בגרמניה.

    בשנת 1928 נכנסתי ל"קדימה", תנועת נוער צופי-ציוני. הודות למדריכים מעולים משכה תנועה זו הרבה צעירים. הפעילות הרעיונית-ציונית והצופית היתה אינטנסיבית מאוד. זוכרת אני במיוחד מספר פגישות עם מרטין בובר, בסניפנו וגם בביתו המפורסם בסביבות היידלברג. הרצאותיו והשיחות איתו נתנו לנו חומר רב למחשבה ולציונות.

    מאוחר יותר התאחדה תנועתנו עם "ברית העולים", תנועת נוער של "פועלי-ציון", ונוסדה תנועת "הבונים". באותו זמן גם נכנסנו ל"החלוץ". ראוי לציין שחברי "קדימה" היו רובם בני משפחות אמידות שחיו כמה דורות בגרמניה, לעומת חברי "ברית העולים" שהיו ברובם בני משפחות שבאו לגרמניה ממזרח-אירופה בתחילת המאה.

    בסוף שנת 1932 עברתי לצרפת והתחלתי בהכשרה חקלאית בחוות גידול עופות, וכמה חודשים לפני עלייתי עבדתי במטבח גדול של אחד המוסדות היהודיים בשטרסבורג, על מנת ללמוד בישול וניהול מטבחים. בינואר 1934 עליתי ארצה ובאתי, יחד עם חברי, למשק יגור.

    במשך השנים הרבות שעברתי את תנועת הנוער קיבלתי חינוך חלוצי והכנה נפשית לחיי הקיבוץ. והנה המציאות היתה בכל זאת שונה ואחרת ממה שתיארתי לעצמי. ראשית – הרכב הציבור ביגור היה זר לי. אף על פי שלמדתי מעט עברית בחו"ל השפה לא הספיקה לי למצוא קשר מהיר עם הוותיקים יותר. חלק גדול של החברים דיברו אז יידיש, שפה שכלל לא שמעתי בגרמניה.

    יש לומר שחבלי הקליטה לא היו קלים כלל וכלל. הסיבה העיקרית היתה שלא היתה נכונות מספקת להבנה הדדית בין החברים הוותיקים ובין העולים שזה רק באו מגרמניה. במרוצת הזמן חלפו הניגודים ברובם, והחברים למדו להכיר ולהבין איש את רעהו.

    כחצי שנה אחרי בואי ליגור נכנסתי לעבוד במפעל לאריגת-יד "גיזה", שבו מצאתי את מקומי במשך שנים רבות.

    רות עשת

    ספר יגור, עמ' 358

  • רות היקרה / שלום פרידמן

    רות היקרה והחמודה,

    הכרתי את רות בשנים הראשונות לבואה ליגור והיא מנהלת את מפעל האריגה "גיזה" בבית החלוצות בחיפה – מקום עבודה לחברות יגור – מלאת מרץ, יוזמה, חוכמה ושכל רב; איש תרבות, עם יחס חם לאמנות ומוסיקה.

    אולם יצא לי גם להכיר את רות מקרוב, וזה כתוצאה של עשר שנות עבודה במחיצתה בלגין. כאן הכרתי את רות מקרוב ואת סגולותיה הרבות, ובראש וראשונה כאדם היודע להשליט אווירה של חמימות וחברות אמיתית בכל. העבודה בלגין לא היתה קלה. המתח היה רב, אולם העבודה במחיצתה של רות הביאה לרגיעה במתיחות. רות, בשקט האופייני לה, הפכה מקום עבודה לבית, להרגשת בית ושותפות עם כולם.

    רות היתה כשרונית מאוד; שלטה בכמה שפות; ניחנה בסגולות יקרות כמו דייקנות, הקפדה, חריצות, התמדה וסבלנות אין קץ, ויכלה לשמש בכך דוגמה לרבים.

    במשך כל שנות עבודתנו המשותפת לא נוצר בינינו אף פעם קונפליקט כלשהו.

    כאמור, בעצם נוכחותה ובשקט האופייני לה גרמה רות לרגיעה ולהפגת המתיחות, וזאת מבלי לפגוע בביצוע המשימות בדייקנות, במסירות ובאחריות. ראש דאגותיה של רות היה האדם העובד בלגין – החבר, החברה והשכיר.

    שי לחג שחולק לעובדי לגין, היה מעשה ידיה של רות, והיא עשתה מדי שנה כל מיני מאמצים לגוון אותו, בכדי שישמח את החבר בחגו….

    שלום פרידמן

    [מלים על קברה של רות ביום ה-30 לפטירתה]

    יומן יגור, 5.10.1984