רחל כוכבי
רחל מר כוכבי נולדה בכ' אלול תרע"ב, 2 בספטמבר 1912, בעיר טבריק במרכז ליטא. משפחת הוריה חנה וקלמן מר הייתה במצב כלכלי קשה ומצוקות הזמן הובילו את המשפחה בין כמה עיירות.
בעת מלחמת העולם הראשונה, הובערה העיר ובני המשפחה התפזרו בין קרוביהם. קלמן, חנה וילדיהם השתכנו בתקופה זו בבית אחיה האמידים של חנה בעיירה קרוז'. עם תום הקרבות השתקעו בעיירה ציטוביאן, אתר נופש הנטוע בלב אזור יערות ואגמים. קלמן ניסה כוחו בדייג ולאחר מכן הפך לעגלון שהוביל בעגלתו נופשים מתחנת הרכבת המרוחקת אל העיירה. הקהילה היהודית הייתה קטנה, נוספו ילדים למשפחה ומצוקות ותנאי הלימוד של היהודים היו קשים – אף על פי כן עמדה האם על כך ששבעת ילדיה ילמדו אצל מלמד וידעו עברית מינקות לצד שפת האם – יידיש.
בגיל 15 עזבה רחל את הבית, ועברה לבית סביה אֶתָה וְאֶלְחַנָן אָנצֶל בעיר הסמוכה ראסיין. רחל עבדה בבית מאפה וספגה תורה וידע מסבה שהיה מלמד ובן למשפחת גורדון שהייתה אמידה וידועה בליטא. שם הצטרפה לפעילות ציונית בתנועת "החלוץ" בעידוד הוריה וסביבתה. בשליחות "החלוץ" פעלה חמש שנים בהכשרה חלוצית בעיירות ינבה וסירהיי ואחר כך במרכז "החלוץ" בקובנה. ב-1938 לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, עלתה רחל ארצה והופנתה ע"י התנועה לגבעת מיכאל בנס-ציונה, לקבוצה שהכינה עצמה לעלייה לקיבוץ דפנה. זמן מה לאחר עליית דפנה להתיישבות בגליל העליון במסגרת ישובי "חומה ומגדל", הצטרפה רחל לחבריה והייתה גאה תמיד בהיותה חלק מהקמת ההתיישבות בגבול הצפון. עד לאחרונה, בטיוליה במשק, כשראתה את הסוסים, הזכירה כיצד בתפקידה כאקונומית בדפנה, בדאגתה להשיג מזון לאנשי הקיבוץ הצעיר והמבודד, הייתה רוכבת על סוס בין כפרי דרום לבנון למצוא מצרכים.
רחל הכירה את מרדכי שטרן-כוכבי, נישאה לו ועברה ליגור ב-1943, כאן נולדו ילדיהם אהוד, חנה ויהודית.
היא אהבה את יגור ואת חיי הקיבוץ. טבילת האש החברתית שלה הייתה בעת ארועי ה"שבת השחורה" כשמרדכי נעצר לחדשים ארוכים והיא נשארה בקיבוץ כאם צעירה עם תינוק. במכתביה למרדכי ברפיח מתקופה זו, מתוארים חייה ביגור על המצוקות, הגעגועים וצדקת המאבק על המדינה בדרך.
ביגור הייתה רחל פעילה בעבודה בבתי הילדים, ושירתה עשר שנים כאקונומית. בתפקידה זה נלחמה על זכות החבר בתקופת הצנע, לאכול בשר פעמיים בשבוע. מאוחר יותר הקימה את דוכן "תוצרת יגור". בשנות השישים חזרה ללוות בטיפול את ילדי מטופליה הראשונים, בעת היותה הרבה מעבר לגיל הפנסיה. עד ימיה האחרונים זכרו צעירים אלה והוריהם את המטפלת האהובה והקדימו לה שלום.
לצד העבודה גילתה רחל מעורבות בועדות שונות ובתהליכים החברתיים שעברו על הקיבוץ במשך הדורות.
בעת השואה פעלו רחל ואחותה שבארץ, ללא לאות, לקבלת מידע ומציאת בני המשפחה. עם תום המלחמה נודע להן כי שכלו את הוריהן ואחותן שנרצחו באכזריות ע"י הנאצים ומשתפי הפעולה הליטאים בעיירתם ובאזור. שני אחים נוספים אבדו לה במלחמה הנוראה – האחד נפל בשורות הצבא האדום כקצין והשני – שהיה תלמיד בישיבת פוניבז' – נטבח עם בני המקום. במעגל הרחב יותר נספו דודים ובני דודים רבים. מידע על עצם הישארותה של אחות נוספת בחיים הגיע לרחל בבוקר שלאחר שחרור מעפילי עתלית, בלב המהומה שנוצרה בחדר האוכל ביגור מניצולים שהגיעו מן הכרמל. שנים רבות השקיעו רחל ואחותה במאמצים להביא את שארית הפלטה – משפחת אחות נוספת שעברה את מחנות ההשמדה ושרדה, אחיה שלחם אף הוא בצבא האדום, ובת דודתה – שנותרו בוילנה ללא יכולת לצאת משערי ברית המועצות ולהגיע למולדת. כשהצליחה לאחד את בני המשפחה בארץ, לא היה מאושר ממנה.
תקופה ארוכה סעדה רחל את מרדכי החולה בנאמנות אין קץ, וערכים אלה של דאגה לבני המשפחה הנחילה לבניה ולנכדיה. מרדכי הלך לעולמו לפני 14 שנה, בי"ג כסלו, כמעט באותו תאריך, אותו חודש, אותם שדות חרושים, שמים ומראות, כמה ימים לפני נר ראשון של חנוכה. לאחר פטירתו, שבה רחל לעבודה והפעם ב"טובופלסט", בה התמידה עד יום הולדתה התשעים, אותו זכתה לחוג בארוע משפחתי שהסב לה אושר רב.
במשך שנים עברו במשפחת רחל הסיפורים על אחי סבה, א.ל. גורדון שהיה איש אשכולות, בין המורים הראשונים לדקדוק עברי והגיע לארץ ישראל בעלייה הראשונה. וכן על אחיות אמה שנדדו לארצות הברית לפני מאה שנה. רחל ביקשה שנמצא את שאריהם ורק לאחרונה, לאחר מאמצים רבים ובעזרת התקדמות המחשוב והאינטרנט מצאנו את צאצאיהם בישראל ומעבר לים. מה רבה הייתה שמחתה בפגישה ביגור ובעצם הידיעה כי נסגר מעגל באמריקה.
היו לה לרחל, אמרות ומילות מפתח, מן האוצר היהודי ושירים מבית אבא עליהם גדלו ילדיה ונכדיה: טלי, רועי וניצן. היא הפליאה בבישול ובאפייה ועסקה בכך עד ימי זקנתה. השקעתה בבני המשפחה הייתה במסירות, באהבה ללא גבול ובמזג טוב.
רחל זכתה להגיע לגיל מופלג וברוב ימיה הייתה בריאה וחיונית. בשנה האחרונה התגוררה בבית אחוה, שם זכתה ללווי מסור ואוהב מצד צוות המטפלים. עד יומה האחרון אהבה לטייל בשבילי המשק בקלנועית, כשמדי פעם הייתה נעצרת ע"י חברים שהתעניינו בשלומה.
רחל הלכה לעולמה בחטף, שבעת ימים ומעש.