שולה רביב
שולה נולדה בפורים, ביום 17.3.1932 במושבה הרצליה, בת לאריה לייב אייזיקוביץ' ופרומה לבית גרענק. אחות צעירה לחיימקה. המשפחה התגוררה בצריף מוקף גדר שאבא בנה. היו רפת קטנה, לול, גינת ירקות ועצי פרי. בית "עני-עשיר", מקושט ונקי מאד. "הדלתות היו תמיד פתוחות." זיכרונותיה משנות הילדות מלאים סיפורים, תמונות ובעיקר שמות של אנשים. השמות מובילים לפינות במושבה, לארועים מרגשים מבית הספר ולזמני רוך ואהבה עם חיימקה וההורים. שנים לא קלות כלכלית, משפחתית ובריאותית, עם חלומות ראשונים על קריירה של גננות. לימודי עלו 2 לירות לחודש, אבל הכסף הזה היה מיועד ללימודים של חיימקה, שעד אז טיפל ודאג. כשראו פרומה ואריה שלא יצליחו להגשים את חלומותיה של שולה העמידו אותה בפני הברירה, לצאת לעבוד או לצאת לחברת נוער. היא החליטה לטובת חברת נוער ונסעה לתל-אביב לראיון. שם פגשה את תמרה, שאמרה לה: "תגידי כנרת." הזיכרון החזק ביותר מיום עזיבת הבית היה כשירדה מהאוטובוס, אחרי נסיעה של שעות ארוכות וראתה פתאם את הכנרת במלוא הדרה. פעמיים בשנה הייתה נוסעת לבקר את ההורים בהרצליה. בכנרת, בדיר ובקבוצת הנוער, היו שנותיה היפות ביותר. שם גם התחילה לאסוף את מעגל החברים האין-סופי, שרק גדל עם השנים ולא איבד אף אחד.
בליל ההצבעה באו"ם נרדמה, וכשהעירו אותה הכריזה: "הלכתי לישון במנדט, וקמתי במדינה!" מיד אחרי זה, זייפה את הגיל, כמו כולם, והתגייסה לפלמ"ח. חויילה ברמת הכובש והגיעה לגדוד השישי, ללטרון. אחרי המלחמה פורק הפלמ"ח וכל ה"הכשרה המגוייסת" המשיכה יחד להקמת מלכיה. ממלכיה נשלחה לקורס אחיות עם מינה גיסתה לעתיד, ועבדה במרפאה ובמטבח. שנים רבות אחרי זה, כשגדי התחיל להופיע, נזכרה שגם הייתה בועדת תרבות.
למי שגדל עם החום והחן, והשפע של גוטיק ויחיאל, קלמן ונחמה, רמון ואראלה, רבקהלה ופרול וכל שאר גיבורי מלכיה, לא קלט כמה מפרך וקר היה שם על ההר, בקור בצריפים, בצנע, ב"שינלים" של הצבא האנגלי, אם היו. היה קשה, אבל מלא שמחה והתלהבות. היה בלתי נשכח. בתחילת שנות החמישים הגיעה למלכיה העזרה מיגור, עם יצחק מינץ. יצחק היה ראוי ונערץ ומזכיר, ולקח את שולה איתו ליגור. במקומו הגיע למלכיה דניק. רכסי הגליל העליון התחלפו ברכס הכרמל שהוליד, שנים רבות אחר כך, אחרי שיצחק ודניק הלכו, את המשפט: "עדף שאני אסתכל על הכרמל מלמטה מאשר שהוא יביט עלי מלמעלה."
ביגור נולדו יהודה וציפי, ויצחק נפטר. היה קשה ולבד ומפחיד מאד ומדכא. היו חברים מיגור שעזרו, והיה גם זיידה מעין החורש, מהצד של יצחק שעמד לצידה, שלא שכחה אף פעם. עם הזמן נוצר הקשר עם דניק ועמו החיבוק של משפחה גדולה וחזקה בקיבוץ. שוב הייתה שולה אשת מזכיר. דניק היה איש תנועה ומפלגה, והמגזר הערבי והדרוזי, ומחנה אלון, ומחנה רבין. הוא בדרכים והיא איתו. הוא בחדרי האורחים והיא במטבח עם הנשים, מייעצת, עוזרת, מדריכה. הוא בערבית רהוטה והיא בערבית מדוברת. בדרך נולדו גם גדי ומיכל, נשתל עץ האבוקדו, הצטרף צביקה.
השנים הארוכות והטובות עם דניק הולידו יוזמות יגוריות כמו "יום הוותיק", "ספר המתכונים היגורי", פתיחת ה"סליק" ומפגשי משפחה וחברים. המשפחה הגדולה עם יורם ונירה, ושלמה וחני, ופירה ודוד, נפגשה כל יום שישי אצל פירה בשעה ארבע ואחר כך אצל דניק ושולה בשעה שמונה.
כשיהודה ההתחתן חגגו שלושה ערבים: לקיבוץ, למשפחה ולחברים. כשציפי ושמי התחתנו, גם. בצניעות ובשפע, בפשטות וברוחב לב, שולה אמרה: "הצרות באות מעצמן, שמחות צריך לארגן." אמרה ועשתה, דגים לכל הקיבוץ, גם בפסח גם בראש השנה.
והשמחות באמת הגיעו מהר והנכדים – 12 במספר, גם. כשהכל היה מוכן לפנסיה, דניק חלה. שנה שלמה ליוותה שולה את דניק וכשנפרדה ממנו חזרה לצייר, לנסוע, לצאת להליכות, לשחות, לראות תערוכות, לגנן את בית הקברות ביגור, לרקוד אצל אסתרקה וחיים, לשמוע קונצרטים, להכין ריבות ולחלק לכל העולם, לבשל מרק למשפחות אבלות, ללמוד ב"דורות", לקרוא, לארח ולהגיע לארועי "הכינרתים" ובוגרי מלכיה והפלמ"ח. בתוך כל זה יצרה קשר מיוחד עם עלמה, איה וינון ולא החסירה הזדמנות לחתוך סלט ירוקות ולנסוע בכל הקיבוץ בקלנועית, כדי להביא לגדי ומיכל, שידעו "שהבטן היא לא פח אשפה ושצריך לגמור את הסלט."
המפגש הראשון עם הסרטן הסתיים בנצחון ובתערוכת ציורים שנקרה "גיבורה שלנו". אחריו באו שבע שנים טובות. בשנים האלו הגיעה לשיאה האהבה וההערכה אליה מצד בני המשפחה וחברי יגור. עשרות השנים בהן שירתה את הציבור כאחות, כעובדת סוציאלית ובעיקר כבן אדם, החזירו לה אהבה. מחנה שלם של י שנגעה בהם לאורך הדרך,בדאגה, בחמלה, בפשטות, בהומור, במסירות ובאהבה וסתם התעניינות של אדם באדם, מלווה אות היום לשלום.
עד ימיה האחרונים אמרה לנו שולה, "יגור היא מקום שטוב לחיות בו, מקום עם הרבה חמלה."
יגור מחזירה לך היום אהבה ומקבלת אותך סופית לאדמתה. נוחי בשלום.