שלום פרידמן

28/10/1905 - 21/12/1985

פרטים אישיים

תאריך לידה: כ"ט תשרי התרס"ו

תאריך פטירה: ט' טבת התשמ"ו

ארץ לידה: אוקראינה

מקום קבורה: יגור

מסמכים

משפחה

שלום פרידמן

מלווים אנו היום את פרידמן בדרכו האחרונה ובכך נסגר הגולל על פרק חיים ארוך ועשיר בעשייה אשר אפיינה את אישיותו.

פרידמן נולד בשנת 1904 בעיר קטנה הוסיאטין אשר באוקראינה. המהפכה הרוסית הפריעה את שלוותה של המשפחה המסודרת והכריחה אותם לארוז חפצים ולצאת לדרך נדודים ממושכת על פני מרחבי רוסיה, ובכך מנעה מפרידמן ואחיותיו לימודים מסודרים. בכל נדודיו שמר על קשר מכתבים עם דודו – אחי אביו – אשר עלה ארצה לפני כן והדליק בו את אש העליה לארץ, מושג אשר לא היה מוכר לו מהבית, ולא מתנועת נוער כלשהי.
בשנת 1923 עלה פרידמן לארץ, עבד במטעים בפתח תקוה, והחל לחפש קיבוץ קבע לחיות בו. בחר ביגור, המתאימה לשאיפות העשייה אשר התרוצצו במוחו, מפני שמצא בה, לפי עדותו, נוף פראי וראשוני. מיגור נשלח לגבעת השלושה, לאחר מחלת קדחת קשה ובה הכיר את יוכבד, אשר עמה הקים בית ביגור, ובה נולדו ילדיהם אריאלה ויעקב.
לפרידמן הזכות על נטיעת הכרם הראשון, אשר מנה כמה שורות מדלין באזור שהיום שוכנים בנייני בית הספר. כפועל חרוץ ממדרגה ראשונה ומלא יוזמה, הצליח לסחוף אחריו את צוות הכרם להרחבת השטח ותוספת גדולה של מטע עצי פרי, אשר שטחו התפרס בגבעות חרתיה. דרך ריכוז ענף הכרם, המטעים והמשק, למד פרידמן לקבל החלטות כלכליות גורליות, אשר סללו בפניו את הדרך לתפקידים כלכליים משמעותיים שאפיינו פועלו במשך כ-40 שנה.
כמזכיר ארגון מגדלי פרות, יזם והקים את מועצת הפרות אשר עזרה לארגון החקלאים, וכמנכ"ל מועצת הפרות, היה שותף להקמת ארגון "אגרסקו" אשר עזר בשיווק התוצרת החקלאית לחו"ל.
בשנת 1954 נדרש פרידמן כאיש כלכלי לעזור בהקמת עתון "למרחב", ואכן, פרידמן עסק בגיוס כספים, בבניית בנין "למרחב" ביד אליהו וברכישת מכונות דפוס.
שרת כגזבר במשך שתי תקופות ובשנת 1966 נכנס לניהול לגין באופן פתאומי, עם מותו הטראגי של ידידו, דב רפופורט, בתאונה מול בית החרושת. 8 שנים בשרות לגין הקפיצו את בית החרושת בתנופת פיתוח גדולה: רכישת ליינים, הכנסת קו ה"נס קפה", שינוי פני המקום על ידי הוצאת מוסך המשק מהשטח, בניית מכון ההזהבה, המעבדה, קומת המשרדים השניה, חדר אוכל לעובדים, ומחסן הפח. סיוריו בחו"ל הציגו בפניו קידום טכנולוגי שלא היה ידוע בארץ ובקיבוץ בפרט, והחדירו בו את הצורך בהעברת רעיונות הקידום לתעשייה ביגור ובקיבוץ – תכונות אשר אפיינו את גישתו בקבלת החלטות.
עם סיום עבודתו בלגין, עבד פרידמן כשנה וחצי במטע כגוזם ומטפל בעצי פרי, ובכך סגר מעגל חיים אשר בו החל, לפני כ-50 שנה.
הקמת ועדת תעשיה ב-1977 החזירה אותו לפעילות כלכלית בקיבוץ, אשר בהן עזר פרידמן בהדרכה ויעוץ מעשי לקיבוצים אשר נתקלו בבעיות כלכליות קשות. בכל עשייתו של פרידמן בלטה הזדהותו עם העניין בו עסק, ועל אף פעילותו הממושכת בחוץ, שמר על קשר הדוק עם הבית, השתתף באספות באופן פעיל, וכתב רשימות בענייני המשק ביומן.
יכולת עבודתו הרבה וחריצותו עשו אותו לאדם שידע להוציא לפועל ולממש חלומות ותכניות – תכונה אשר הוערכה מאוד על ידי חברים במשק ובקיבוץ בכלל.
ידידותו העמוקה של פרידמן לצבי שאר, אשר החלה בין מטעי הכרמים נמשכה כ-60 שנה ואף התעצמה נוכח מחלתו של צבי. ביקוריו התכופים אצל צבי, טיוליו עם העגלה במסדרונות בית אחוה והשיחות הממושכות בענייני המשק, היוו קרן אור לצבי והיו לו למקור אינפורמציה וקשר עם המשק.
עם פטירתו של פרידמן אבד לנו חבר פעיל ומוכשר, אשר ידו מורגשת בכל שטחי המשק ומחוצה לו.

המשך פיתוח המשק ויכולת עמידתו במשברי התקופה, יהיו יד לדרכו ופועלו.

סיפורים

לחצו על הכותרת על מנת לקרוא את הסיפור

  • פרידה מאבא

    לספר על אבא זה סיפור של פרשת חיים סוערת, עשירה ומלאת תוכן.

    אבא נולד ברוסיה בראשית המאה (1904), ושנות ילדותו עברו על משפחתו ועליו בנדודים ובבריחה מתמדת. חיי הנדודים של המשפחה מנעו מאבא, שהיה הבכור, אפשרות של לימודים, ולמעשה לא למד בבית הספר מעולם. אביו, שהיה איש משכיל וציוני יותר מאשר דתי, לימד בעצמו את אבא ואת אחיו. כילד חי אבא באווירה של משפחה ציונית, שמשאת נפשה היתה לעלות לארץ ישראל.

    תנאי החיים לא איפשרו לו להצטרף לתנועת נוער ציונית, ולמרות הכל ברח אבא, לבדו בגיל 17 מרוסיה, והגיע לארץ כשהוא דובר עברית ושולט בקריאה וכתיבה, בנוסף לרוסית ויידיש. כל זאת מבלי שקיבל שום חינוך פורמלי.

    משפחתו – אביו, אמו, שלושת אחיו ואחותו – נשארה ברוסיה. בני המשפחה הוגלו לסיביר בעוון ציונות, ונשארו שם עד אחרי מלחמת העולם השניה. עם תום המלחמה חזרו שניים מאחיו ואחותו למוסקבה. אביו ואמו נפטרו ואח אחד אבד במלחמה. בארץ היה אבא בודד לגמרי. המשפחה היחידה שהיתה לו היתה המשפחה שהוא הקים.

    אחרי שאבא הגיע ליגור והחליט להשתקע במשק, הוא חלה בקדחת קשה ונשלח לגבעת השלושה כדי להחלים. שם פגש את אמא. הם התחתנו והגיעו יחדיו ליגור, לבנות בה את ביתם.

    כשאבא דיבר על אמא הוא ציין את המאפיין בחייה בכך שהחליפה את האמונה הדתית של בית הוריה באמונה בציונות ובחלום ההגשמה הציונית בארץ ישראל. לפי הרגשתי, אבא ביטא בזאת גם את חלום חייו ודרכו שלו, דרך חיים שהיתה משותפת לשניהם.

    אבא לא היה תיאורטיקן וגם לא אידיאולוג, אבל היה ונשאר אידיאליסט בלב ובנפש ונאמן לתנועת העבודה וערכי היסוד שלה כל חייו. היתה בו גם הרבה נאיביות. אני זוכרת איך היה מתלהב מספר טוב שקרא, איך אהב לדקלם ברגש את "שירת דבורה" ושר כל ערב, יחד עם אמא, את שיריה של רחל ואת קינת דוד על שאול למנגינותיו של יהודה שרת, במעורבות רגשית עמוקה.

    במשק החל אבא את דרכו בעבודה במטעים ובכרם, אח"כ – קבלת התפקיד הראשון בסידור העבודה, והמשך כמרכז המשק. אותן שנים יזם, ערך וביצע במשק את התערוכה החקלאית הראשונה, במלאת ליגור 10 שנים. יגור של השנים ההן היתה עדיין קטנה. אבא השקיע את כל התלהבותו ומרצו בתפקידים שהוטלו עליו. הוא גילה התעניינות בשטחים רבים. התחומים שעניינו אותו התמקדו בבעיות אירגוניות ובשטח המקצועי של ענף המטעים.

    בשנת 1943 יצא לתפקידו הראשון מחוץ למשק – לאירגון מגדלי הפירות. בשנת 1945 יצא כחבר במשלחת מטעם הארגון לארה"ב… לאחר שערך סיור לימודי בענייני מטעים התחיל ללמוד באוניברסיטת ברקלי חקלאות. ביוני 46', אחרי החיפוש ביגור ("השבת השחורה"), עזב אבא את הלימודים, עלה על מטוס וחזר לארץ.

    במשך השנים מילא אבא מגוון רב של תפקידים, ובמקביל המשיך כל הזמן ללמוד ולהשתלם בנושאים משקיים וכלכליים, שהיוו שילוב הולם לכישוריו. במסגרת עבודתו נסע לחו"ל פעמים רבות, פגש והכיר אנשים מקשת רחבה של עיסוקים. כל אותן שנים קיווה אבא לחזור ולהגיע לרוסיה ולפגוש את שארית משפחתו…

    בשנת 1963, עת שהיה בלונדון במסגרת עבודתו, הצליח להגיע משם למוסקבה ולפגוש את אחותו ושני אחיו…

    אבא היה בעל מעוף בגישתו ובתפיסתו בכל נושא בו עסק. היתה לו ראיה כוללת ורחבה בנושאי פיתוח ומעולם לא שקט על שמריו. כך היה בעבודתו ב"תנובה"… וכך כגזבר במשק. כך היה בתפקידו ביסוד ובהקמת עיתון "למרחב"…

    במשך שנות עבודתו זכה אבא להערכה בחוגי החקלאים והכלכלנים. חותמו האישי וסיגנון עבודתו היה ניכר בכל מעשיו. גם קצב עבודתו וההספק שלו היו נדירים…

    בעקבות מותו של דב רפפורט הוחלט ביגור לקרוא לאבא לחזור למשק… ולקבל עליו את ניהול ביח"ר "לגין"… אבא עשה הסבה מקצועית ועבר לנושא שהיה חדש לגמרי עבורו, לתעשיה….

    אבא היה פתוח לדעות ולחידושים, עם זאת לא היה ותרן ולא היה מתפשר כאשר היה מדובר בעמדות ובתפיסות עקרוניות. למרות הקשיים במשק נשאר אבא שלם עם עצמו ופיתח את "לגין" וקידם אותו כמיטב יכולתו, בתנופה רבה.

    אחרי מותה של אמא נשאר אבא במשק לבדו. באותו זמן הוחלט על סיום תפקידו בלגין, ואז עברה עליו תקופה קשה… בגלל קשיים פיזיים עבר לעבוד בחדר האוכל.

    לאבא לא היו הרבה תחביבים. תחביבו העיקרי היה עבודתו והתפקיד מילא אותו. בנוסף הירבה לקרוא, אהב לשחות בבריכה ולעבוד בגינה…

    לימים התקשר אבא עם אסתר שהיתה עבורו, וגם עבורי ועבור משפחתי, משפחה…

    כאב וכסבא לשני ולגיא הוא לא היה אבא וסבא במובן הרגיל והמקובל, ולא היה דומה לרוב הסבים. אבל עבורי, וגם לשני ולגיא ולמוריס, הוא היה הרבה יותר מזה… הקשר בינינו היה חזק וחשוב מאוד בשבילנו.

    לחיות עבורו משמעו היה חיים מלאים, לתפקד בכוחות עצמו ולא להיות תלוי באחרים…

    אבא היה איש גאה. כך חי וכך גם מת.

    יהי זכרו ברוך.

    אריאלה

    [בתוך חוברת ליום השנה]

  • שורשים עמוקים / אריה רותם

    עם פטירתו של פרידמן ז"ל נעקר מתוכנו עץ עם שורשים עמוקים באדמת יגור. נעלמה מנוף יגור עוד אחת מהדמויות שנתנו לקיבוץ הזה את ייחודו.

    במשך שנים רבות עמד פרידמן במרכז של ניהול ועשייה בכל התחומים: בחקלאות, בתעשיה ובתפקידים בתוך המשק ומחוצה לו. כל תפקיד שהוטל עליו הוא מילא עד קצה יכולתו. הוא ליווה את הנעשה בדאגה ובאהבה ללא גבול.

    מראשית הקמת "קבוצת מחלקי תוצרת תנובה" מצאנו בו יועץ ודואג. לא היתה בעיה שהתעוררה שלא מצאנו אצלו את הפתרון והעזרה הנחוצה. אז גם התחילה הידידות בינינו, שלא נפסקה עד ימיו האחרונים…

    לי באופן אישי אבד ידיד יקר.

    יהיה זכרו ברוך.

    אריה רותם

    [בתוך חוברת ליום השנה]

  • להיות מנהל בחברה קיבוצית / יורם גל

    רציתי לספר על קטע מחשבה שלי שקשור בפרידמן, והוא המחיר שצריך לשלם אדם השונה מהכלל, שיוזם, שיש לו מנהיגות, שהוא נמרץ ומשתלב בחברה הקיבוצית. חברה שמדברת על שיוויון רוצה שאנשים בה יהיו שווים, אבל בו זמנית זקוקה מאוד למנהלים ולמנהיגים. רוצה שהם יישארו כמו כולם, שיהיו שונים ושווים בעת ובעונה אחת.

    אני זוכר שדב רפפורט נהרג באופן פתאומי וחיפשו מישהו שינהל את לגין… הגיעו די מהר לפרידמן. הוא היה אז המנהל המצליח והיוקרתי של "מועצת הפירות" – תפקיד לאומי, עם פרסום בעיתונות וברדיו ועם כל מה שנלווה: מכונית, מזכירה ונסיעות לחו"ל וכו'. באו אליו ואמרו לו: חביבי, תחזור הביתה, אתה תנהל את לגין. זה אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של יגור ואתה צריך לעשות את זה.

    והוא נענה לדרישה… במשך תקופה של מספר חודשים עבד במקביל בשני המקומות.

    כשהוא התחיל לנהל, הוא עשה זאת בסגנון שלו. דומיננטיות, החלטות חדות וחותכות, לא מעט לחץ על אנשים, הרבה תנופה. די מהר נוצרו קונפליקטים עם אנשים ומיטב החברים כעסו עליו על דברים שקשורים בעבודה שלו כמנהל. החלטות שהוא קיבל, בסגנון שלו…

    לי ברור שפרידמן לא יכול היה לנהל אחרת…. אין לי שום ספק שמה שהוא עשה היה לפי מיטב השיפוט שלו, שאֵלֶה הדברים הטובים ביותר ליגור וללגין, ולא לעצמו.

    – – –

    כשטובופלסט התחילה לעמוד על רגליה, אך היינו עדיין הבן הקטן והמסכן, לקח הרבה זמן עד שזכתה להכרת הנהלת לגין ופרידמן. הוא לא אהב עוד עצמאים על ידו. סגנונו היה להחזיק את כל החוטים בידיו הוא. מבחינה זו, השנים היטיבו עימו והוא התרכך מעט ביחס לעבודת צוות….

    היו לפרידמן יכולת ואופי של מנהל עם הרבה אוטוריטה. כשישבת מולו הרגשת זאת. זה בא לביטוי לעתים בתנועת ראש ולעתים בטון שבו היה אומר: "טוב, סיכמנו את הדיון, אומַר עוד שתי מילים". ואף אחד לא קם לערער.

    היה לו חוש כלכלי מסחרי מפותח ויכולת להפריד בין עיקר לטפל; יכולת לאתר את הציר המרכזי שצריך להתפתח בו. לכן כה רבים סמכו עליו, לא פעם מעבר למה שבאמת נכון לעשות.

    פעמים רבות מדי נוהגים לחשוב שהשכלה מביאה שכל. עד כמה שאני יודע לפרידמן לא היתה השכלה מסודרת בתחום הכלכלה והניהול, אבל היה לו שכל, והוא צבר הרבה ניסיון חיים והיה לו חוש בריא שהשתפשף היטב בעולם המעשה – – –

    דוגמה: בשנים האחרונות היתה הצעה של מישהו לפתח מכשירי שמיעה. לפרידמן זה קסם, אולי משום שהוא בעצמו היה כבד שמיעה שנים רבות. התלהבותו היתה, במקרה זה, חסרת בסיס. היתה ישיבה בחדרו, בנוכחות המזכיר והגזבר, וירדנו מזה. בצאתנו אמר הגזבר: "הנימוקים נגד הנושא משכנעים בהחלט. הצרה שאני סומך על האינטואיציה של פרידמן" – – –

    יורם גל

    [בתוך החוברת ליום השנה]

  • המטרה הנכספת – עצמאות כלכלית

    כולם תמימי דעים שהמצב הכלכלי של המשק אינו משופר ויש לחפש דרכים לתקנו. חשוב שננתח לעצמנו מהם הגורמים שהביאו למצב הכלכלי כפי שהוא: גודל המשק והמשימות הרבות שהטלנו על עצמנו היו למעלה מיכולתנו. הידע והניסיון שעמדו לרשות ציבור החברים שלנו לא הספיקו כדי לנהל ולהקיף משק כה גדול, על ענפיו המסועפים, ולהתמודד עם בעיותיו החברתיות הרבות.

    יגור היה המשק היחידי בקיבוץ המאוחד אשר שם לו למטרה לפתח לא רק משק עצמאי, אלא גם לקח על עצמו משימה לכיבוש עבודות במחצבות, בנמל, בבניין ובחרושת. כוחות מעולים הפרישה יגור בשטח זה של עבודות-חוץ… והמשק העצמאי שלנו נמצא נפגע על-ידי כך. אין אני בא כיום לערער על הדרך שהלכנו בה. מתוך פרספקטיבה היסטורית היתה לזה הצדקה רבה, כי הודות לעבודות החוץ הקימונו משק גדול, חברה גדולה. אולם מאידך היו לזה גם השלכות שונות שהכבידו על תהליך אירגון המשק.

    זאת ועוד. במפגש של עבודות-חוץ עם המשק החקלאי נפגם משטר העבודה על-ידי ההסתגלות של עובדי החקלאות לסדר יומם של עובדי החוץ. העבודה הרצופה בחקלאות, ללא הפסקת צהריים, גרמה לכך שיום העבודה של החקלאים ביגור קוצר בהשוואה למשקים אחרים. לדבר זה, שנמשך שנים רבות, היתה השפעה רבה על רווחיות הענפים, וכתוצאה מכך גם על גידול החוב. כמובן שהיו גם סיבות נוספות: התנאים האקלימיים הקשים של אזורנו גרמו לנו שנות-רזון לא מועטות. פיתחנו בתנופה, ולא רצינו לפגר ברמת החיים ובפיתוח לגבי משקים אחרים, למרות שהמצב חייב זהירות יתר והאטה.

    המטרה שעלינו להציב בשטח הכלכלי היא – הגדלת ההכנסות והרווחים והקטנת החוב והריבית. זה יכול להיעשות על-ידי צירוף של שלושה גורמים:

    א) הזדהות הציבור עם המפעל ועם המטרות. חתירה משותפת למטרה שקבענו, שהיא משק עצמאי, בלי נטל של חובות כה גדול.

    ב) האטה בהשקעות…

    ג) פיתוח מקומות עבודה נוספים…

    שלום פרידמן

    יומן יגור, 12.4.1968

  • לזכרו של חברי וידידי / טוביה רייס

    לזכרו של חברי וידידי שלום פרידמן ז"ל

    את שלום פרידמן פגשתי לראשונה בכרמי משק יגור השכן. ככורם צעיר למדתי ממנו את בעיות הזנים ואת תורת הזמירה, במיוחד בזן "מרלו" שלא הצטיין ביבוליו.

    הפגישה השניה היתה במלון "ונדרוב" בעפולה, בעת התכנסות ארגון הכורמים של העמק. על סדר היום של אותה ישיבה עמדה השאלה אם לצרף את מגדלי הנשירים לארגון הכורמים, או לייסד ארגון נפרד. פרידמן לחם על יצירת ארגון משותף…

    בהמשך הזמן נבחר פרידמן למזכיר ארגון מגדלי הפירות. כאן פעל רבות לביסוס הענף, יצר קשרים עם המגדלים בלבנון ובארצות הברית. בארצות הברית למד שיטות חדישות לגידול ולטיפול בעצי-פרי נשירים, שהיוו אז מהפך מחשבתי בקרב מגדלי הפירות בארץ. אזכיר רק כמה מהן: שיטת אי-פליחה במטעים, מיכון מלא בהדברת מזיקים ומחלות, הקטנת ימי עבודה בגיזום עצי-פרי ע"י שינוי השיטה מגיזום מפורט לגיזום כללי יותר, ולא בכל שנה ושנה….

    עם הקמת מועצת הפירות והוויכוחים שהתנהלו בנושא זה בטרם הקמתה, היה ברור לנו ששאלת המפתח תהיה בחירת המנכ"ל. אחרי דיונים רבים סוכם לפנות למשק יגור, לשחרר את שלום פרידמן לתפקיד מנכ"ל מועצת הפירות. אחרי לחצים נאותה מזכירות יגור לשחררו לתפקיד זה.

    פרידמן התחיל את תפקידו במרץ רב, בנה את תשתית המועצה, יצר קשר עם כל ארגוני מגדלי הפירות בארץ ושיתפם בוועדות השונות שהוקמו במשך הזמן. בדרך זו הצליח ליצור בסיס משותף רחב ביותר….

    עם כל הוויכוחים וחילוקי הדעות שליוו את הקמת המועצה, הצליח פרידמן להתגבר ולמצוא את הפשרה האפשרית בין כל מרכיבי מועצת הפירות.

    עם פטירתו הלך מאיתנו אחד הדמויות המרכזיות בענף הפירות בארץ, שהקדיש את רוב שנות פעילותו לקידומו ולשגשוגו….

    ציבור הנוטעים בארץ משתתף בצער ובאבל המשפחה ושל משק יגור.

    זכרו לא ימוש מליבנו.

    טוביה רייס (כפר המכבי)

    [בתוך החוברת ליום השנה]

  • שיח הדורות – שיחת סיכום

    אולי יש בכך משום סמל שאנחנו מקיימים שיחות כאלה בשנת ה-40 לקיומה של יגור. זאת אומרת, אחרי 40 שנה של חיים משותפים באנו לשוחח בינינו ולבחון מהם הדברים שדורשים תיקון, מהם הליקויים שישנם, ואולי כתוצאה מהדברים הללו ישתנה משהו באווירה הכללית ואולי גם באי-אלו דברים במהלך חיינו.

    קודם כל אני רוצה להגיד משהו לחברים הוותיקים.

    זוהי עובדה שיש מצבים של אי-שביעות רצון בקרב חברים. אם לנסות לנתח, אפשר להגיע לסיבות שונות הגורמות לכך. לי נראה, שמבחינה כלכלית אין מקום להתאונן על החיים בקיבוץ. יש מקום, אולי, לדבר על חיי חברה, על חיי תרבות מספיקים או בלתי מספיקים… כוונתי היא לזה שלא טיפחנו מספיק את ההנאה התרבותית-אינטלקטואלית של כל פרט ופרט בתוכנו. בשטח זה חלה אצלנו הזנחה רבה, ולדעתי זה יכול להיות גורם רציני, קובע ומשפיע על כל פרט….

    אנחנו נהגנו בשיטה לא מתאימה לקיבוץ בשטח הנהלת הידיעות וההכשרה המקצועית לחבר. את כל עניין ההשתלמות נתנו לחבר ע"ח עבודה, הכל ע"ח הכלל. זוהי השתלמות יקרה שאיננה מקובלת בעולם. גם אנשים עשירים, בעלי יכולת, ששולחים את בניהם ללמוד, לא נותנים את הכל ע"ח האבא. בדרך כלל מקובל שלימוד ניתן ע"י התאמצות אישית יחד עם עבודה לשם פרנסה, לשם קיום.

    השיטה שנקטנו בה לא איפשרה לנו לתת הכשרה בהיקף רחב, אלא רק לבודדים. אם כי באיחור, חשוב לנו לתת את הדעת בנקודה זו ולהוציא מסקנות להמשך פעולתנו בשטח זה….

    כמה מילים לבנים:

    הענקנו לבנינו מטען ידיעות והשכלה רחבה יותר מאשר למרבית חברינו. עם מטען של ידיעות לימודיות, עם מטען של עבודה מעשית יש להם גישה לכלי, יש להם גישה טכנית מסויימת. אבל צריך לדעת שאין זה מספיק. בימינו כל שנה שקולה בהתפתחותה מול כ-10 שנים במאה הקודמת. ז.א. רמת הידיעות הנדרשת עולה ועולה. מה שלמדו לפני עשר שנים כבר אינו מספק את הדרישה וההתקדמות של היום. אם לא תהיה השתלמות מתמדת של הבנים, השתלמות מחייבת – לא נחזיק מעמד בקצב ההתפתחות המסחרר בכל שטחי החיים. אנחנו צריכים למצוא את הקורלציה בין זה ובין עבודה – זה איננו דבר שצריך לפגוע בעבודה. להפך, אדם שיש לו מטען של ידיעות והשכלה, יתבייש פחות לעבוד בעבודה שחורה מאשר כזה שאיננו על רמה גבוהה. יש להביט בדאגה רבה מאוד על זה שלעבודות שחורות מסויימות אין הבנים הולכים….

    עם כל זאת, יש לעשות הכל למען קליטתם של הבנים בעבודה ובחברה. רק חברה שבטוחה בעצמה איננה ממורמרת… נפסיק להתמרמר. ננהג ברוח טובה, עם בת-שחוק ועם ביטחון עצמי. כך נוכל להתגבר על המכשולים.

    שלום פרידמן

    שיח הדורות

    בתוך ספר יגור, עמ' 472