שרגא פייביש כהנוביץ
ניתק מאיתנו אחד מהראשונים, ממייסדי יגור, איש העליה השנייה, מראשוני "אחוה", בן 76 היה במותו.
"עליתי ארצה" – כותב כהנוביץ ב"ספר יגור" – "מקייב בסוף שנת 1913. בבית אבא קיבלתי חינוך ציוני והייתי קרוב ל"צעירי ציון". הרעיון לעלות ארצה היה אם כן תוצאה טבעית של הכרתי הציונית. משפחתי התנגדה תחילה לעלייתי יחידי מכל המשפחה: אם לעלות הרי כולם. לא רציתי לחכות. ואמנם אחרי זמן קצר עלתה כל המשפחה. התחנה הראשונה שלי בעבודה הייתה ברחובות. עבדתי בפרדס. הערבים רצו לדחוק את רגלי על ידי הגברת קצב העבודה, ואם כי אף פעם לא התנסיתי בעבודה פיזית – עמד לי הרצון העז והחזקתי מעמד עד כדי כך, שהערבים ויתרו על ההתחרות שהתישה את כוחותיהם לא פחות מאשר אותי. כך עברתי את טבילת הזעה הראשונה בעבודה ונעשיתי פועל ממש.
בימים אלה באו אלי נציגי "אחוה" והציעו לי להצטרף לקבוצה. קיבלתי את ההצעה, ובסוף 1914 עברתי לפתח תקוה ונתקבלתי כחבר "אחוה". באותן השנים נשלחתי עם עוד ארבעה חברים, וביניהם יואל ברגמן ז"ל, לרחובות, לשמירה בפרדסים מטעם "השומר". הייתה זאת השנה השלישית למלחמת העולם הראשונה. בארץ שוטטו עריקים, אשר היו מתנפלים על השומרים ופורקים את נשקם מעליהם. באחד הלילות שמעתי צעקות, רצתי לפי הקולות וראיתי שלושה חיילים עם רובים מקיפים את ברגמן ורוצים לקחת אותו לרמלה. כאשר הבחינו בי רצו לקחת ממני את האקדח. המצב נעשה קריטי ביותר, כאשר הם דוחפים אותי ברוביהם. עשיתי תנועה כאילו אני עומד למסור להם את האקדח ותוך כדי צעקות יריתי באויר. עד שבאו החברים לא נשאר זכר מהעריקים.
כידוע התנדבה כל קבוצת "אחוה" לגדוד העברי בשנת 1918. השתחררנו בשנת העשרים ושוב התלכדנו".
בשורות מעטות אלו מקופלת כל דמותו של כהנוביץ, דמותו של איש העלייה השנייה: לא רצה לחכות ועלה ארצה. נעשה פועל של ממש והוא בעל בריאות מעולה. חבר "אחוה", שמר בפרדסים מטעם "השומר". לא נכנע ולא מסר את נשקו. נתגייס ל"גדוד העברי". מראשוני בוני יגור, איש עבודה עד יומו האחרון. זאת היא תמצית חייו של שרגא כהנוביץ. היש צורך להוסיף עוד משהו? והרי כהנוביץ היה אדם מצניע לכת, עדין נפש וסולד ממליצות, ואפילו הן אמיתיות. כך הוא חי כל ימיו וכך הוא נפרד מאיתנו.